Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Kranju zgodovinski uspeh plezalcev Domna Škofica in Janje Garnbret

Deli na:
V Kranju zgodovinski uspeh plezalcev Domna Škofica in Janje Garnbret

Foto: Bobo

Na tekmi v Kranju sta z izjemnim plezanjem in skupnimi zmagami v svetovnem pokalu navdušila slovenska plezalca Janja Garnbret in Domen Škofic.

Janja Garnbret je s tretjim mestom v Kranju končala sanjsko sezono, v kateri je kot druga najmlajša v zgodovini športnega plezanja postala svetovna prvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka v seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.
 
Domen Škofic je pred tem v moškem finalu osvojil drugo mesto, s katerim je kot prvi Slovenec v moški konkurenci osvojil skupni seštevek svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Lani prva Mina Markovič, štirikratna zmagovalka kranjske preizkušnje, je osvojila četrto mesto. Četrti slovenski finalist Urban Primožič je bil šesti.

Slovenske športne plezalke in plezalci so v letu, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina s premiero na olimpijskih igrah v Tokio 2020, spisali izjemno zgodbo. Gre za daleč najuspešnejšo sezono slovenske reprezentance v športnem plezanju, ko sta Slovenca na prvem mestu v seštevku težavnosti tako v ženski kot v moški konkurenci.

V ospredju slovenske ekipe je bila še ne polnoletna Garnbretova, za katero je pravzaprav izjemen izkupiček sedmih zmag. Ta se je začel na uvodni julijski tekmi svetovnega pokala v Chamonixu, nadaljeval pa na svetovnem prvenstvu v Parizu, za nameček pa je pobrala še zlati kolajni v težavnosti in balvanih tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu na Kitajskem v konkurenci kadetinj do 18 let.



Že pred finalnim dejanjem sezone je 17-letna Korošica premočno osvojila skupni seštevek v težavnosti ter se pridružila Mini Markovič in Maji Vidmar, ki sta že vsaka osvojili skupni seštevek, Vidmarjeva enkrat, Markovičeva trikrat. Škofic in Garnbretova, ki sta par tudi pod tekmovalnimi stenami, sta dvakrat letos celo skupaj stala na najvišji stopnički.

Škofic in Garnbretova bosta na prvo zmago na kranjski steni morala še počakati. Garnbretova je v Kranju bila dvakrat zaporedoma tretja, Škofic pa letos prvič na stopničkah na umetni steni v dvorani na Zlatem polju.

Pri moških je slavil Nemec Sebastian Halenke, ki je zmagal pred Škoficem in Avstrijcem Jakobom Schubertom, v ženski konkurenci pa je bila v kranjskem finalu najboljša Belgijka Anak Verhoeven, drugo mesto je pripadlo Japonki Akiyo Noguchi, tretja pa je bila Garnbretova.

Slovenski ljubitelji vertikale so vseeno dočakali kar trikrat državno himno Zdravljico, ki je bila predvajana v čast skupnima zmagovalcema svetovnega pokala v težavnosti Škoficu in Garnbretovi, ki je osvojila tudi seštevek v kombinaciji.