profimedia-0606418310 Svet24.si

Tako velika je že hči Toma Cruisa in Katie ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

padajoče .. Odkrito.si

Ni več smešno!

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Magazin

Janja Garnbret in druščina letos lovijo vozovnice za OI v Tokiu

Deli na:
Janja Garnbret in druščina letos lovijo vozovnice za OI v Tokiu

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju odlično pripravljena vstopa v novo sezono. - Foto: Anže Malovrh

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju konec tedna začenja novo sezono svetovnega pokala, uvodno preizkušnjo v balvanskem plezanju bo gostil švicarski Meiringen. Po lanski najboljši sezoni v zgodovini tega športa pri nas so tudi letos cilji reprezentantov visoki, glavni cilj vseh bo lov na olimpijske vozovnice za Tokio 2020.

Selektor Gorazd Hren je v moško člansko reprezentanco uvrstil Martina Berganta, Matica Kotarja, Jerneja Krudra, Anžeta Peharca, Luko Potočarja, Milana Preskarja, Zana Sudarja, Domna Škofica in Gregorja Vezonika. V ženski izbrani vrsti so Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek. Hrenu bosta pomagala trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin.

"Prvi cilj je, da ostanemo ena vodilnih reprezentanc. In da vsem zvenečim imenom priključimo še kakšnega plezalca, plezalko. Leto bo posebno, bolj naporno kot prejšnja leta, saj nas poleg EP in SP čakajo še kvalifikacije za OI," je povedal Hren.

Strokovni štab v en glas poudarja, da so bili vsi načrti priprav podrejeni kvalifikacijam za največja tekmovanja, predvsem treningu hitrosti. Po pripravah in treningih verjamejo, da lahko gredo optimistično na prve tekme.

SP v težavnosti, balvanih in hitrosti bo med 11. in 21. avgustom v Hachiojiju na Japonskem, EP v balvanih bo med 6. in 8. septembrom na Poljskem, EP v težavnosti in hitrosti pa med 4. in 6. oktobrom v Edinburgu. Med 28. novembrom in 1. decembrom bo v Toulousu kvalifikacijska tekma za OI Tokio 2020. Sedem najboljših s SP si bo že zagotovilo olimpijsko vozovnico, tisti, ki bodo na SP uvrščeni med 20, bodo svoje olimpijske sanje lovili v Toulousu.

Tekme svetovnega pokala se začnejo 5. aprila v Meiringenu z balvani, končajo pa 27. oktobra v Inzaiju na Japonskem s tekmo v težavnosti in hitrosti. Karavana se bo v Kranju ustavila 28. in 29. septembra. Pet tekem svetovnega pokala, SP in olimpijske kvalifikacije bo v živo prenašala RTV Slovenija."Letos bom tekmovala celotno sezono. Malo več poudarka bom dala na balvane, tudi v težavnosti se bom potrudila. Cilj je, da ponovim lansko sezono in izboljšam lansko četrto mesto v balvanih," je o načrtih povedala Garnbretova.

"Komaj čakam na novo sezono. Že lani sem se presenetil, kako mi je šlo dobro. Težko verjamem, da se lahko zgodi isto, ampak zakaj pa ne. Treba je uživati na tekmah in vse je mogoče," meni Kruder, ki je izpostavil dva glavna cilja sezone: uvrstitev na OI ter tekme v balvanih, kjer brani skupno zmago.

V ženski konkurenci je lani dominirala Garnbretova, ki je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. V balvanih je Kruder postal prvi Slovenec s skupno zmago, v tej disciplini je blestel še Vezonik s prvo zmago svetovnega pokala in bronom s svetovnega prvenstva.

Škofic je svetovni pokal v težavnosti končal kot skupno tretji, v skupnem seštevku SP v balvanih je bila Garnbretova četrta, Vezonik in Katja Kadić pa peta. V končni razvrstitvi SP v težavnosti so bile v prvi deseterici kar štiri Slovenke - poleg Garnbretove še Tjaša Kalan na šestem, Mina Markovič na osmem in Mia Krampl na desetem mestu. Vita Lukan je na mladinskih olimpijskih igrah 2018 osvojila srebrno kolajno.

Plezalci so svoje cilje včeraj predstavili v Bolder Sceni v Ljubljani, največjem balvanskem plezalnem centru v Sloveniji, ki je vrata odprl v petek. Razteza se na 1000 kvadratnih metrih, ponuja pa plezalne površine z zanimivimi balvanskimi izzivi za začetnike, rekreativce in vrhunske plezalce ter tudi različne vadbe, kot so pilates, joga, aerial, in masaže.

Loading...