hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izraelska filharmonija z Zubinom Mehto spet v Ljubljani

Deli na:
Izraelska filharmonija z Zubinom Mehto spet v Ljubljani

Foto: Reuters

Na Ljubljana festivalu bo nocoj nastopil Izraelski filharmonični orkester z maestrom Zubinom Mehto. Za enega najboljših orkestrov na svetu in njegovega dosmrtnega šefa dirigenta bo to tretje gostovanje v Sloveniji. Občinstvu v Cankarjevem domu bodo poustvarili dela Richarda Straussa, Arnolda Schönberga in Petra Iljiča Čajkovskega.

Izraelski filharmonični orkester so pod imenom Palestinski orkester ustanovili vrhunski judovski glasbeniki, ki so pred drugo svetovno vojno morali zapustiti svoja mesta v evropskih orkestrih. Prvi koncert so odigrali leta 1936, dirigiral jim je Arturo Toscanini. Kritika ga je takoj razglasila za orkester solistov.

V Indiji rojeni Mehta je orkestru prvič dirigiral leta 1961. Od leta 1969 je njegov glasbeni direktor, leta 1981 pa je njegovo imenovanje postalo dosmrtno. Z njim je doslej odigral več kot 3000 koncertov na vseh petih celinah.

V Sloveniji sta Izraelska filharmonija in njen maestro prvič gostovala leta 2003, ko se jim je pridružila priznana slovenska mezzosopranistka Marjana Lipovšek. Drugič so izraelski glasbeniki gostovali leta 2007 na ljubljanskem poletnem festivalu z dvema zaporednima koncertoma, prvega je vodil Mehta, drugega takratni šef dirigent Slovenskih filharmonikov George Pehlivanian.

Tokratno gostovanje je zasenčil poziv leta 2012 ustanovljenega Gibanja BDS - za pravice Palestincev k bojkotu koncerta, ker da gre za orkester okupacijske sile. Na festivalu so odgovorili, da umetnike izbirajo in vabijo zaradi njihove kvalitete.

Na koncertu v Gallusovi dvorani bo mogoče slišati Straussove Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, Schönbergovo Ozarjeno noč in šesto simfonijo Čajkovskega, imenovano Patetična.