Revija Reporter
Magazin

Irena Svetek: Nekaj najlepšega je, ko ti ljudje povejo, da komaj čakajo, da napišeš kaj novega

Sonja Javornik
627

11. avg. 2023 19:00

Deli na:

Irena Svetek

Mankica Kranjec, Beletrina

Zdaj ji že pravijo kraljica slovenske kriminalke, čeprav je Irena Svetek še kaj več kot to. Pisateljica in scenaristka se je preizkusila že v zelo raznolikem pisanju, ko je pred dvema letoma izdala prvi del kriminalne trilogije Rdeča kapica. Po lanskem Belem volku je pred kratkim pri založbi Beletrina izšel še zadnji, tretji del z naslovom Črni princ. Trilogija je resnično pokazala, da Svetkova pozna žanr, obvlada like in zaplete. Več o svojem delu pa nam je zaupala v pogovoru.

Včasih bi se pisatelji morali usesti na kavč pri kakšnem psihoterapevtu in se malo pogovoriti z njim, predvsem  o tem, zakaj pišemo takšne stvari in kdo se skriva za liki, ki smo jih ustvarili, priznava pisateljica.

Imam nekakšen talent, da si v trenutku lahko izmislim zgodbo, kot bi samo pogledala okoli sebe, stegnila roko in pobrala koščke, ki ležijo na tleh, in jih združila v celoto, opiše svoje ustvarjanje.

Ko sem pisala serijo Ena žlahtna štorija, sem se ogromno naučila o scenaristiki, predvsem obrtnega pisanja, in morem reči, da je takšno pisanje veliko težje od pisanja scenarija za celovečerni film, ki sem ga tudi napisala, da ne govorim o pisanje scenarijev za kratki film ali dramsko serijo, je iskrena Svetkova.

Razkrije tudi, kakšen je njen naslednji projekt, zgodovinska saga o resnični družini, katere glavni akterji so bili udeleženi v mnogih prelomnih dogodkih dvajsetega stoletja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24