386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

matevz vidovsek olimpija Ekipa24.si

Brez zadržkov: Vratar Olimpije o slabi prodaji ...

tamara2 Njena.si

Kmetija: Za prijavo v šov je vedel le njen ...

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Epilog afere »smejalni plin«: kje namesto zapora zdravstveni dobavitelj Igor Zabret opravlja delo v splošno korist?

Deli na:
Epilog afere »smejalni plin«: kje namesto zapora zdravstveni dobavitelj Igor Zabret opravlja delo v splošno korist?

Igor Zabret prvi z desne - Foto: Primorske novice

Glede na to, da je v zadevi »smejalni plin« od izreka kazni zoper Igorja Zabreta iz firme Medicoengineering minilo že več kot pol leta (namesto dveletnega zapora mora opraviti 1460 ur dela v splošno korist) smo na sodišče vprašali, koliko ur dela v splošno korist je že opravil, pri katerih ustanovah in za kakšno delo gre.

Eden od tistih obtožencev, ki so v zadevi smejalni plin priznali krivdo (leta 2016 je v šempetrski bolnišnici umrlo več pacientov zaradi napačne napeljave medicinskih plinov), je tudi znani dobavitelj v zdravstvu Igor Zabret. Skupaj z ženo Tanjo Frantar Zabret sta lastnika firme Medicoengineering, ki je ena večjih prejemnic javnega denarja za zdravstveno opremo in gradbene projekte v zdravstvu.

Ob gradnji urgentnega centra v šempetrski bolnišnici je družba Medicoengineering skrbela za nabavo določene opreme, tožilstvo pa mu je očitalo kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, ki je bila odgovorna za vodenje gradbenih del. Kot zakoniti zastopnik družbe Medicoengineering in podizvajalec Kolektor Kolinga je bil odgovoren za izvedbo vgradnje in dobave medicinske opreme, a je ni izvedel po projektu za izvedbo.

Po dogovoru o priznanju krivde s tožilstvom je novogoriško okrožno sodišče Zabreta marca letos obsodilo na dveletno zaporno kazen. Vendar se ta izvrši s 1460 urami dela v splošno korist, ki jih mora opraviti v dveh letih od izvršljivosti sodbe. Pri tem je že v teku sojenja po sporazumu o priznanju krivde opravil donacije v obliki denarja in aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist treh slovenskih bolnišnic (SB Nova Gorica, SB Slovenj Gradec, SB Murska Sobota).

Glede na to, da je od izreka kazni minilo že več kot pol leta (torej četrtina časa, v katerem je dolžan opraviti 1460 ur dela v splošno korist) smo na sodišče vprašali, koliko ur je že opravil, pri katerih ustanovah in za kakšno delo gre. Odgovor pričakujemo tekom jutrišnjega dne.