andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Helen Mirren bo po kraljici Elizabeti II. še Golda Meir

Deli na:
Helen Mirren bo po kraljici Elizabeti II. še Golda Meir

Helen Mirren - Foto: Dreamstime

Britanska igralka Helen Mirren, ki je za vlogo Elizabete II. v filmu Kraljica prejela oskarja, bo tokrat v biografskem filmu Golda upodobila edino izraelsko premierko Golde Meir. Pravice za film, ki ga bo režiral Guy Nattiv, sta že odkupili produkcijsko-distribucijski hiši iBleecker Street in ShivHans, piše filmska revija Variety.

Po pisanju Variety bo vznemirljiv triler prikazal dramatične dogodke, veliko odgovornost in kontroverzne odločitve, ki jih je sprejela Golda Meir med jomkipursko oz. oktobrsko arabsko-izraelsko vojno leta 1973. Pod scenarij filma, ki ga bodo začeli snemati oktobra v Evropi, se podpisuje Nicholas Martin.

Kot še piše Variety, bo vloga Golde pomenila nov izziv za oskarjevko Helen Mirren, ki se je izkazala z upodobitvijo treh britanskih kraljic v različnih filmih in serijah. Za vlogo Elizabete I. v istoimenski seriji iz leta 2005 je prejela nagradi emmy in zlati globus, za vlogo Elizabete II. pa poleg oskarja tudi bafto. Za upodobitev kraljice Charlotte v filmu Norost kralja Jurija (1994) je bila nominirana za oskarja.

Golda Meir (1898-1978) je bila izraelska političarka ter soustanoviteljica države Izrael. Četrta izraelska premierka in doslej edina ženska na tem položaju, velja za najvplivnejšo izraelsko političarko. Skupaj s 24 sopodpisniki je 14. maja 1948 podpisala deklaracijo o ustanovitvi države Izrael, ki so jo že naslednji dan napadle združene sile Egipta, Sirije, Libanona, Transjordanije in Iraka. Bila je tudi prva, ki je prejela izraelski potni list.