Revija Reporter
Magazin

Gurman: Lojze Čop, kuharski mojster iz Podkuma

Igor Gošte

20. jan. 2019 20:00

Deli na:

Lojze Čop, kuharski mojster iz Podkuma.

arhiv Lojzeta Čopa

Lojze Čop je pred leti pri triindvajsetih postal najmlajši slovenski kuharski mojster. Ljubezen do tega poklica je dozorevala doma v družini, kajti izvrstni kuharici sta tudi njegova babica Marija - Mici Čop in njegova mami Marija - Ija Čop.

Čeravno se je Lojze v otroških letih sprva bolj zanimal za avtomehaniko, se je vendarle odločil za poklic kuharja. Pa bi bilo lahko drugače, saj se je njegova družina poleg gostinstva in trgovine ukvarjala tudi s prevozništvom. Temu je ostala zvesta njegova starejša sestra Sabina. Na srečo vseh, ki uživamo v okusno pripravljeni hrani, se je Lojze odločil za kuharja.

Gostinska dejavnost Čopovih na Podkumu, približno na pol poti med Zagorjem in Radečami, se je začela v letu 1964.  

Izkušnje je pridobival pri uglednih domačih kuharjih in tudi na Islandiji, po uspešno opravljenih izpitih pa je star komaj triindvajset let postal najmlajši kuharski mojster v Sloveniji.

Zadnja leta je pri Čopu zaposlenih okrog osem ljudi, včasih pa za velike dogodke potrebujejo tudi petdeset  in več usposobljenih oseb.

V domači restavraciji, kjer goste lahko vsak dan postrežejo, dajejo velik poudarek kakovosti in izvoru sestavin, ki so osnova vseh jedi.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24