feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Na Finskem so glavne ženske: najmlajša premierka na svetu in njene ministrice

Deli na:
Na Finskem so glavne ženske: najmlajša premierka na svetu in njene ministrice

Politična kariera Sanne Marin se je začela leta 2012 v mestnem svetu v Tampereju. - Foto: Reuters

Nova finska premierka, socialdemokratka Sanna Marin, ki bo po napovedih v finskem parlamentu prisegla v torek, bo s 34 leti trenutno najmlajša predsednica vlade na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Poleg tega bodo na skoraj vseh ključnih položajih v finski vladi poslej ženske.

Stranka centra, druga največja vladajoča stranka, je danes odločila, da bo 32-letna vodja stranke in dosedanja ministrica za gospodarstvo Katri Kulmuni v novi vladi vodila finančno ministrstvo. Resor bo zamenjala s strankarskim kolegom Miko Lintiläjem.

Finsko vladajočo koalicijo poleg socialdemokratov in stranke centra sestavljajo še Zeleni, Levica in Švedska ljudska stranka, ki je stranka švedske manjšine. Vse koalicijske partnerke razen socialdemokratov vodijo ženske. 32-letna vodja Levice Li Andersson je ministrica za izobraževanje, dve leti starejša predsednica Zelenih Maria Ohisalo je na čelu notranjega ministrstva. Anna-Maja Henriksson, 55-letna vodja Švedske ljudske stranke, je ministrica za pravosodje.

Marinova, ki je zdaj namestnica predsednika socialdemokratov, bo vodenje stranke od dosedanjega premierja Anttija Rinneja predvidoma prevzela junija prihodnje leto.Finski socialdemokrati so Marinovo za kandidatko za premierko izbrali v nedeljo zvečer, potem ko je zaradi spora z najpomembnejšimi koalicijskimi partnerji prejšnji teden odstopil premier Antti Rinne. zanjo je glasovalo 32 članov stranke, za njenega tekmeca, 37-letnega vodjo poslanske skupine Anttija Lindtmana pa 29. Če jo bo potrdil parlament, bo 34-letna sedanja ministrica za promet prevzela vodenje finske vladajoče koalicije.

Na Finskem pod novo premierko ni pričakovati večjih sprememb politike, saj se je koalicija o programu dogovorila ob začetku mandata. A Marinova je še dala vedeti, da ne bo vse po starem. "Čaka nas veliko dela za ponovno pridobitev zaupanja," je dejala novinarjem.

Na vprašanja o svoji starosti pa je odvrnila, da nikoli ni razmišljala o svoji starosti ali spolu. "Razmišljam o razlogih za vstop v politiko in stvari, zaradi katerih smo dobili zaupanje volivcev," je dejala po poročanju britanskega BBC.

loading...
Loading...