ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

3_LUka basi doma Njena.si

Luka Basi na operacijski mizi

Svet

Na Finskem so glavne ženske: najmlajša premierka na svetu in njene ministrice

Deli na:
Na Finskem so glavne ženske: najmlajša premierka na svetu in njene ministrice

Politična kariera Sanne Marin se je začela leta 2012 v mestnem svetu v Tampereju. - Foto: Reuters

Nova finska premierka, socialdemokratka Sanna Marin, ki bo po napovedih v finskem parlamentu prisegla v torek, bo s 34 leti trenutno najmlajša predsednica vlade na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Poleg tega bodo na skoraj vseh ključnih položajih v finski vladi poslej ženske.

Stranka centra, druga največja vladajoča stranka, je danes odločila, da bo 32-letna vodja stranke in dosedanja ministrica za gospodarstvo Katri Kulmuni v novi vladi vodila finančno ministrstvo. Resor bo zamenjala s strankarskim kolegom Miko Lintiläjem.

Finsko vladajočo koalicijo poleg socialdemokratov in stranke centra sestavljajo še Zeleni, Levica in Švedska ljudska stranka, ki je stranka švedske manjšine. Vse koalicijske partnerke razen socialdemokratov vodijo ženske. 32-letna vodja Levice Li Andersson je ministrica za izobraževanje, dve leti starejša predsednica Zelenih Maria Ohisalo je na čelu notranjega ministrstva. Anna-Maja Henriksson, 55-letna vodja Švedske ljudske stranke, je ministrica za pravosodje.

Marinova, ki je zdaj namestnica predsednika socialdemokratov, bo vodenje stranke od dosedanjega premierja Anttija Rinneja predvidoma prevzela junija prihodnje leto.Finski socialdemokrati so Marinovo za kandidatko za premierko izbrali v nedeljo zvečer, potem ko je zaradi spora z najpomembnejšimi koalicijskimi partnerji prejšnji teden odstopil premier Antti Rinne. zanjo je glasovalo 32 članov stranke, za njenega tekmeca, 37-letnega vodjo poslanske skupine Anttija Lindtmana pa 29. Če jo bo potrdil parlament, bo 34-letna sedanja ministrica za promet prevzela vodenje finske vladajoče koalicije.

Na Finskem pod novo premierko ni pričakovati večjih sprememb politike, saj se je koalicija o programu dogovorila ob začetku mandata. A Marinova je še dala vedeti, da ne bo vse po starem. "Čaka nas veliko dela za ponovno pridobitev zaupanja," je dejala novinarjem.

Na vprašanja o svoji starosti pa je odvrnila, da nikoli ni razmišljala o svoji starosti ali spolu. "Razmišljam o razlogih za vstop v politiko in stvari, zaradi katerih smo dobili zaupanje volivcev," je dejala po poročanju britanskega BBC.

Loading...