Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Golf izrinil volvo z lestvice najbolj prodajanih avtov na Švedskem

Deli na:
Golf izrinil volvo z lestvice najbolj prodajanih avtov na Švedskem

Foto: Volkswagen

Prvič po letu 1962 naziv najbolj prodajane avtomobilske znamke na Švedskem ni pripadel švedskemu Volvu, temveč nemškemu Volkswagnu.

Priljubljeni nemški golf je lani namreč predstavljal 5,9 odstotka vseh novih avtomobilov na švedskem trgu, medtem ko so Volvovi modeli v70, s90 in v90 skupaj dosegli 5,7-odstotni delež.

"Minilo je 54 let, odkar se je na vrh te statistike uvrstila druga znamka kot Volvo," so v izjavi zapisali pri švedski podružnici Volkswagna. "Nazadnje se je to zgodilo leta 1962 in tudi takrat je bil na vrhu Volkswagen," so dodali. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je takrat šlo za model beetle.

Po švedskih cestah sicer še vedno vozi največ volvov (21,5 odstotka), na drugem mestu so volkswagni (15,7 odstotka), na tretjem pa audiji (7,3 odstotka). Volvo, ki je prvi avtomobil izdelal leta 1927, med Švedi uživa velik ugled kot kakovostna znamka z uporabnimi in zanesljivimi rešitvami.

Švedski avtomobilski trg je sicer v minulem letu zabeležil rekord po številu prodanih vozil, saj so zabeležili 372.300 novih registracij. To je osem odstotkov več kot leta 2015, ko je število novo registriranih vozil preseglo rekord iz leta 1988.

Švedsko združenje proizvajalcev avtomobilov rekordno prodajo pripisuje močnemu švedskemu gospodarstvu, veliki kupni moči potrošnikov, rekordno nizkim obrestnim meram in stabilnim razmeram na trgu dela. V letošnjem letu sicer pričakuje triodstotni padec prodaje.