Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francoske zvezdnice s striženjem las podprle iranske protestnice (VIDEO)

Deli na:
Francoske zvezdnice s striženjem las podprle iranske protestnice (VIDEO)

Francoske zvezdnice so podprle iranske protestnice. - Foto: Posnetek zaslona/Youtube

Več kot 50 francoskih umetnic iz sveta filma in glasbe si je v video kampanji, ki je bila danes objavljena na Instagramu, po poročanju spletnega portala Deadline simbolično ostriglo lase in na tak način izrazilo podporo protestnicam v Iranu, ki po smrti 22-letne Mashe Amini zahtevajo več svobode za ženske.

Pramen las si na videoposnetku med drugim odrežejo Isabelle Huppert, Juliette Binoche in Marion Cotillard. Pojavita se tudi zvezdnici Charlotte Rampling in Jane Birkin, ki imata tesne povezave s Francijo.

Videoposnetek v ozadju spremlja perzijska priredba pesmi italijanskega protifašističnega odpora Bella Ciao iranske umetnice Gandom, ki je prejšnji teden zaokrožila po svetovnem spletu.

"Iranski protestniki na čelu s protestnicami s protesti tvegajo lastna življenja. Ti ljudje zahtevajo le temeljne svoboščine. Te ženske, ti moški si zaslužijo našo podporo," je zapisano v sporočilu, ki spremlja videoposnetek na Instagramu. "Nemogoče je ne obsoditi, znova in vedno, to strašno represijo," se dodatno po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še glasi sporočilo.



Pobudo je po poročanju portala Deadline sprožil mednarodni borec za človekove pravice Richard Sedillot v sodelovanju z uglednima francoskima odvetnicama Julie Couturier in Christiane Feral Schuhl.

Videoposnetek s francoskimi filmskimi in glasbenimi zvezdnicami je bil objavljen dan po tem, ko je več kot tisoč francoskih filmskih profesionalcev, vključno z igralko Leo Seydoux in vodjo filmskega festivala v Cannesu Thierryjem Fremauxom, podpisalo peticijo "v podporo ženskemu uporu v Iranu".

Ženske, ki si odstranjujejo naglavne rute in si strižejo lase, so postale osrednja podoba protestov v Iranu, ki so izbruhnili prejšnji mesec. Sprožila jih je smrt mlade Mahse Amini, potem ko jo je aretirala iranska moralna policija, ki skrbi za spoštovanje strogih pravil oblačenja v Iranu. Ta od ženske zahtevajo, da si v javnosti pokrijejo lase.