premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Frančiškani v Assisiju zbirajo sredstva za obnovo fresk

Deli na:
Frančiškani v Assisiju zbirajo sredstva za obnovo fresk

Foto: Reuters

Frančiškani v italijanskem Assisiju želijo s pomočjo množičnega financiranja zbrati sredstva za obnovo fresk v cerkvi sv. Franšička Asiškega v mestu. Z akcijo, ki so jo začeli v sredo, želijo zbrati denar za restavriranje 620 kvadratnih metrov fresk v kapeli sv. Katarine in ob vhodu v baziliko.

Freske v kapeli sv. Katarine iz 13. stoletja je naslikal Andrea de' Bartoli, freske ob vhodu v cerkev pa so pripisane umetniku iz 16. stoletja Cesaru Sarmiju. Ker omenjene freske niso utrpele škode v potresu, ki je leta 1997 poškodoval baziliko, tudi niso bile vključene v obsežen projekt restavracije, ki je sledila tej naravni katastrofi. Frančiškani stroške restavriranja ocenjujejo na 460.000 evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Bazilika v Assisiju je posvečena sv. Frančišku Asiškemu, ustanovitelju frančiškanskega reda, ki se je odpovedal vsemu posvetnemu in začel romarsko pridigarsko življenje v popolni revščini. Poleg že omenjenih jo krasijo freske nekaterih pomembnih srednjeveških umetnikov, med njimi Giotta in Cimabueja. Oktobra 2013 je cerkev obiskal papež Frančišek.