sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Madridu tisoči proti spornemu zakonu o omejitvi splava

Deli na:
V Madridu tisoči proti spornemu zakonu o omejitvi splava

Foto: Reuters

V španski prestolnici Madrid se je včeraj zbralo več tisoč zagovornikov pravice do splava. S protestom želijo izraziti nasprotovanje predlogu zakona španske vlade, ki omejuje pravico do splava.

Udeleženci protesta so, zbrani pred železniško postajo v Madridu, vzklikali gesla in nosili napise "moja pravica, moje življenje". Tam so pričakali "vlak svobode" s približno sto somišljeniki, predvsem ženskami, ki so v Madrid prispel iz Gijona na severu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada premiera Mariana Rajoya je 20. decembra lani potrdila predlog zakona, ki močno omejuje pravico do splava. Predlog predvideva ukinitev pravice do splava do 14. tedna nosečnosti. Po novem bo splav dovoljen samo v primeru posilstva ali grožnje za zdravje.

Predlog zakona, ki ga mora potrditi še parlament, bo po pričakovanjih sprejet, saj ima vladajoča Ljudska stranka v njem absolutno večino.

Predlog je močno razjezil zagovornike pravice do splava, ki so prepričani, da se bo s tem zakonom Španija vrnila v 80. leta prejšnjega stoletja, ko so morale ženske v tujino na prekinitev neželene nosečnosti.



Zaradi deformacij zarodka sicer v Španiji splav letno naredi 3000 žensk. Leta 2011 pa so v državi izvedli 118.359 umetnih prekinitev nosečnosti.

Podobni protesti so bili predvideni tudi v Londonu in Parizu. Protest proti zakonu o omejitvi splava je v organizaciji Ženskega lobija Slovenije potekal tudi pred španskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Po besedah predsednice ženskega lobija Metke Roksandić se ga je udeležilo okoli 20 protestnikov. Kot je pojasnila za STA, niso načrtovali množičnega protesta, pač pa so se s solidarnostno podporo ženskam v Španiji le pridružili drugim protestom v Evropi. Tako so po njenih besedah svoj namen dosegli.

Peticijo proti omejevanju odločanja o rojstvu otrok v Španiji so že predali na veleposlaništvu, po elektronski pošti pa jo bodo poslali tudi španskemu predsedniku vlade. "Prav je, da smo to naredili, ker je to tudi opomin našim politikom, da na tem področju ne bi spreminjali slovenske zakonodaje," je dejala Roksandićeva. Udeležbo na protestu sta sicer napovedala tudi ženski forum SD in podmladek te stranke.