Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Euro 2016 se nadaljuje z izločilnimi dvoboji: danes Ronaldo proti Hrvatom

Deli na:
Euro 2016 se nadaljuje z izločilnimi dvoboji: danes Ronaldo proti Hrvatom

Foto: Getty Images

Nogometno evropsko prvenstvo v Franciji se preveša v izločilno fazo. Danes bodo na sporedu prve tri tekme osmine finala. V Saint-Etiennu se bosta ob 15.00 pomerili Švica in Poljska, ob 18.00 bo v Parizu dvoboj Walesa in Severne Irske, ob 21.00 pa bosta v Lensu za četrtfinale igrali Hrvaška in Portugalska.

Dvoboj Švice in Poljske bo obračun ekip, ki sta sploh prvič v zgodovini prilezli v izločilne boje na EP. Poljska, ki še čaka na strelsko prebujenje prvega napadalca Roberta Lewandowskega, je v medsebojnih dvobojih boljša s štirimi zmagami, petimi neodločenimi izidi in porazom. Tudi stavnice jo postavljajo v vlogo rahlega favorita. Poljaki so med 16 prišli kot drugi v skupini C, kjer so igrale še Nemčija, Severna Irska in Ukrajina, Švica pa je napredovala kot druga v skupini A, prehitela jo je Francija, izpadli pa sta Albanija in Romunija.

Drugi bo na sporedu britanski obračun med Walesom, ki navdušuje in svoje in druge navijače na krilih dobrih iger Garetha Bala in Aarona Ramseyja, in Severno Irsko. Oba sta debitanta na turnirjih stare celine. Wales se je v osmino finala prebil z zmago v skupini B, kjer so bile še Anglija, Slovaška in Rusija in je pri stavničarjih izrazit favorit. Severna Irska je v izločilne boje prišla kot ena najboljših tretjeuvrščenih ekip, v skupini C sta bili pred njo Nemčija in Poljska.

Eden bolj zanimivih bo obračun Hrvatov s Portugalci. Hrvaška je dokazala, da lahko tudi brez Luke Modrića meša štrene najboljšim, ne nazadnje je ugnala tudi branilce naslova Špance in z za mnoge najboljšo zvezno vrsto na prvenstvu slavila v skupini D, kjer sta igrali še Turčija in Češka. Čeprav so v treh medsebojnih tekmah s Portugalci vedno izgubili (razlika v zadetkih 0:6), pa Hrvati na stavnicah bolje kotirajo kot Portugalci.

Pri teh bo spet v ospredju Cristiano Ronaldo, ki lovi še tretji rekord na prvenstvu. V Franciji je že postal igralec z največ nastopi na EP (ima jih 17, enega več od Francoza Liliana Thurama in Nizozemca Edwina van der Sarja) in prvi nogometaš, ki je zadel na štirih prvenstvih Evrope. Skupno ima osem zadetkov na EP-jih, torej le še za enega zaostaja za za zdaj še vodilnim, legendarnim Francozom Michelom Platinijem. Portugalci so v skupinskem delu pokazali slabšo igro od pričakovanj in v družbi Madžarske, Islandije in Avstrije zasedli tretje mesto.

V nedeljo bodo ob 15.00 v Lyonu gostitelji Francozi igrali z Irci, tri ure pozneje bosta v Lillu na zelenico stopili Nemčija in Slovaška, ob 21.00 pa v Toulousu še Madžarska in Belgija. Francozi so z razigranim Dimitrijem Payetom in vse bolj prebujenim Paulom Pogbajem veliki favoriti proti Ircem, ki so navdušili predvsem s svojimi navijači, svetovni prvaki Nemci kljub nekaj težavam v napadu kotirajo precej bolje kot Slovaki, pri katerih Marek Hamšik kaže dobre predstave, veliki favoriti v dvoboju z Madžarsko pa so tudi Belgijci.

Osmina finala se bo končala v ponedeljek s tekmama med Italijo in Španijo ob 18.00 v St. Denisu ter Anglijo in Islandijo ob 21.00 v Nici. Obračun Italije in Španije bo ponovitev finala z EP 2012, ko so gladko slavili nogometaši s Pirenejskega polotoka. Kljub temu, da niso več tako dominantni, pa so Španci na stavnicah favoriti v dvoboju z Italijo, katere igra temelji na dobrih taktičnih zamislih in Juventusovi obrambi. Zadnja tekma osmine finala pa bo Anglija - Islandija, na tej bo ekipa Roya Hodgsona v vlogi velikega favorita proti možem s severa, ki sploh prvič igrajo na velikem turnirju.