pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

1719439745-dsc05998-1719439670714 Njena.si

Oglejte si kmetijo, ki jo bo obnovil zmagovalec ...

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Magazin

Drzna napoved: V Nemčiji bo več slovenskih navijačev kot jih je bilo leta 2000 v Amsterdamu

Deli na:
Drzna napoved: V Nemčiji bo več slovenskih navijačev kot jih je bilo leta 2000 v Amsterdamu

Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, in zvezdnik reprezentance Benjamin šeško - Foto: NZS/MPA

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović pred evropskim prvenstvom v Nemčiji napoveduje odlično organizacijo in velik obisk slovenskih navijačev. "Pričakujem, da bo rekord iz Amsterdama padel," je ozirajoč na tekmo z EP 2000, ki velja za rekordno po obisku slovenskih nogometnih navdušencev na tujih tleh, dejal za STA.

Amsterdam je 18. junija 2000 preplavilo skoraj 10.000 slovenskih navijačev za tekmo skupinskega dela EP med Slovenijo in Španijo. Končni izid je bil 2:1 v prid Španije, a tekma se je zaradi množičnega romanja slovenskih navijačev zapisala v slovenske nogometne anale.

Slovenska izbrana vrsta bo v Nemčiji prvič od tekmovanja na Nizozemskem in v Belgiji zaigrala na prvenstvu stare celine, prvi mož NZS pa je ob bližini Nemčije in zadnjih predstavah slovenske izbrane vrste prepričan, da bo obisk tokrat presegel tistega izpred 24 let.

"Slovenci imajo šport v genih, imajo ga zelo radi, še posebej pa so radi zraven takrat, ko so športni uspehi. Nogometna reprezentanca je s svojimi nastopi prebudila navijaško strast, kar smo videli v izjemnem obisku tekem v Stožicah in tudi na gostovanjih. Zdaj pričakujemo, da bo padel rekord iz Amsterdama in da bo na tekmah Slovenije v Nemčiji tudi več kot 20 tisoč slovenskih navijačev," je dejal.

Mijatović je ob tem pohvalil organizacijske sposobnosti države gostiteljice prvenstva in tudi njeno nogometno infrastrukturo. "Nemčija je nogometna velesila, gostila je svetovno prvenstvo leta 2006, to prvenstvo se bo igralo na številnih stadionih, ki so bila zgrajena za tisto prvenstvo. Ima izjemno infrastrukturo in tudi Slovenija ima zdaj v svoji bazi vse, kar potrebuje."

Razveselil ga je topel sprejem slovenske reprezentance v Wuppertalu, zdaj pa komaj čaka začetek prvenstva. "Moram reči, da sem popolnoma miren pred začetkom, fantje so že z uvrstitvijo naredili izjemno dober rezultat, vendar želja vseh je, da naredimo še kakšen korak več," je dejal. Ne dvomi, da Slovenija zna pripraviti presenečenje proti favoriziranim tekmecem v skupini."Ne smemo pozabiti, da imamo v skupini tako polfinalistko kot tudi finalistko (Danska in Anglija, op. STA) zadnjega evropskega prvenstva. In tudi Srbijo, ki je tradicionalno močna nogometna reprezentanca. Jasno je, da nam ne bo lahko. Kljub temu mislim, da je vsaka tekma na prvenstvu priložnost za Slovenijo. Glede na to, da so fantje zelo homogeni, da imajo kakovost, da je vzdušje dobro, mislim, da Slovenija lahko v tej skupini tudi preseneti."

"Velikokrat se je zgodilo, da so male reprezentance presenečale, recimo na predzadnjem evropskem prvenstvu v Franciji je to storila Islandija ... Na teh turnirjih je vse mogoče," je dodal.

Mijatović tako meni, da bo evropsko prvenstvo nova priložnost, da slovenski nogomet spiše odmevno športno zgodbo in s tem tudi znova ponese ime Slovenije v svet. Kot nekdanji sodnik je ponosen tudi na to, da bodo Slovenci na prvenstvu prisotni tudi v sodniških vrstah na čelu z glavnim sodnikom Slavkom Vinčićem ter pomočnikoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem. Na seznamu za videosodnike je pristal Nejc Kajtazović, medtem ko sta na rezervnem seznamu, sodniki na njem opravljajo vlogo četrtega sodnika ali pomočnika v sobi za Var, še Rade Obrenović in Jure Praprotnik.

"Slovensko sojenje je izjemno spoštovano v Evropi, za kar je treba izreči pohvalo ljudem, ki vodijo sodniško organizacijo. Ni naključje, da kadarkoli se srečujemo s predsedniki zvez drugih držav, nam to večkrat omenijo oziroma tudi zavidajo," je ocenil.

Sam bo v Nemčijo odpotoval na otvoritveno tekmo med Nemčijo in Škotsko, ki bo v Münchnu danes ob 21. uri, nestrpno pa nato pričakuje nedeljsko tekmo Slovenije z Dansko. "Na zadnjih prijateljskih tekmah smo večkrat videli izjemno kombinatoriko v igri slovenske vrste. Želim si, da si fantje več upajo, da so samozavestni, ker kar se tiče tehničnega znanja in nogometnih sposobnosti, jih imajo v nogah, zato želim, da jim to uspe tudi pokazati na teh tekmah. Jaz vanje verjamem," je zaključil.