mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Družina Dolšak in življenje z avtizmom ter dializo

Deli na:
Družina Dolšak in življenje z avtizmom ter dializo

Zakonca Sonja in Denis Dolšak - Foto: Igor Gošte

Življenje z avtizmom in dializo je vse prej kot enostavno. A z veliko ljubezni, medsebojnega razumevanja in z dobro organiziranim družinskim življenjem se da.

Za tokratno zgodbo smo se oglasili pri družini Sonje in Denisa Dolšak, ki sta jim običajno družinsko življenje precej spremenili dve bolezni. Medtem, ko je starejša hči Lana povsem zdravo dekle, so pri njunem mlajšem sinu Žanu ugotovili, da ima avtizem in težjo motnjo v duševnem razvoju.

Za nameček se je začel z zdravstvenimi težavami ukvarjati tudi Denis. Povsem so mu odpovedale ledvici in mora zdaj že polnih devet let trikrat tedensko na dializo. Kako so si organizirali družinsko življenje, si lahko preberete v tiskani izdaji, kjer boste izvedeli tudi, kako se z avtizmom soočajo v družini Katje Šergan Božič.


Mlajši sin Kristian je iz mirnega in zdravega otroka čez noč  začel vidno nazadovati. Opustil je govor, začel kričati, jedel je omet s stene, ponoči ni mogel spati, prehranjevati pa se je začel povsem enolično in se zaprl v svoj svet.

Z neutrudnimi in skrbnimi starši, ki so, kjer se je dalo, iskali rešitve, se je tako pri Žanu kot pri Kristianu stanje povezano z avtizmom in drugimi spremljajočimi boleznimi v zadnjih letih  začelo izboljševati. Žal pa verjetno nikoli ne bosta sposobna samostojnega življenja.  

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24