Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prostata in zdravilna moč prehrane

Deli na:
Prostata in zdravilna moč prehrane

Soja blagodejno vpliva na zdravje prostate - Foto: Orbis

Hrana, dodatki in zdravila, ki vam lahko rešijo življenje

SE TO LAHKO ZGODI TUDI VAM?

Novejše raziskave so pokazale, da do 25 odstotkov moških, ki so stari od 30 do 40 let, zboli za latentno obliko raka prostate. V petdesetih letih se ta številka povzpne do 40 odstotkov. Pri nekaterih moških lahko ostanejo rakaste tvorbe v stadiju mirovanja. Pri drugih pa se lahko z veliko hitrostjo razrastejo v klinično aktivne tumorje. Za zdaj še ne znamo preprečiti nastanka latentne oblike raka prostate. Vendar kljub temu obstajajo tudi spodbudne novice. Številni raziskovalci verjamejo, da je mogoče prehod iz latentnega v klinično aktivno ali celo smrtonosno obolenje odložiti ali celo za vedno preprečiti.

V knjigi Prostata in zdravilna moč je dr. Arnot ugotovil, da lahko zvrst hrane, ki jo moški uživa, nedvomno vpliva na to, če bo moški zbolel za klinično aktivno obliko raka prostate ali ne.

V spremni besedi prof dr. Bojan Tršinar pravi: Knjigo priporočam zlasti moškim, ki so obremenjeni z dejavniki tveganja za pojav raka prostate, kot sta predvsem starost nad 40 let in dednost.

Obolenje zaradi napačne prehrane

Pri moških na Japonskem in Kitajskem je raka prostate za 90 % manj kot v Ameriki. Tako japonske kot angleške in ameriške raziskave so pokazale, da je način prehrane glavni dejavnik tveganja, ki je povezan z rakom prostate!

Od vseh različnih dietetičnih dejavnikov, s katerimi je mogoče razložiti razliko med številom obolelih za rakom na Daljnem vzhodu in v Ameriki, je soja najpomembnejša. Klinična raziskava pravi: več kot so moški pojedli soje, manjša je bila verjetnost, da bodo zboleli za rakom prostate.
 
KAJ LAHKO SAMI UKRENETE?

V svojo prehrano vključite 40 g soje na dan. Odmerek počasi povečujte. Sojina zrna rada povzročajo krče v črevesju in pline kot pač vsaka hrana, ki vsebuje veliko nepredelanih vlaknin. Priporočamo, da začnete z desetimi grami soje na dan in količino mesec dni počasi povečujete, dokler ne dosežete priporočanih 40 g sojinih proteinov na dan. Ker boste verjetno jedli ta živila več let, nikar ne začnite z neprijetno izkušnjo.

Foto: Orbis - Križnice so bogat vir antioksidantov

Antioksidandti

Prav tako kot vaš avto izloča izpušne pline, tako tudi celice v človeškem telesu izločajo kisikove proste radikale. Ti napadajo celično steno in s tem poškodujejo DNA. Kar močno zviša možnosti, da postane celica kancerogena. Kisikov prosti radikal lahko nevtraliziramo z antioksidanti.

KAJ LAHKO SAMI UKRENETE?

- Uživajte veliko zelenjave in sadja.
- Vsak dan spijte skodelico konzerviranega paradižnikovega soka ali pojejte vsaj en paradižnik.
- Vsak dan zaužijte dva obroka križnic (npr. mladega brokolija).
- Vsak dan zaužijte 400 mg fitosterolov. Izbirajte med živili bogatimi s fitosteroli.
- Spijte štiri skodelice zelenega čaja na dan.
- Uživajte več živil, ki so bogata z vitaminom E.
 
Likopen in vitamin D

Likopen najdemo v velikih količinah v paradižnikih, katerim daje rdečo barvo. Tako kot vitamin C je tudi likopen antioksidant, vendar je bolj specifičen in učinkovitejši pri zaščiti pred rakom prostate. Prve raziskave govorijo, da je bila pri moških, ki so uživali več obrokov bogatih z likopenom kar za 35 odstotkov manj obolenj za rakom prostate.

Vitamin D je odlična zavora, najsi gre za rast kancerogenih ali normalnih tvorb.

KAJ LAHKO SAMI UKRENETE?

- Več se izpostavljajte sončni svetlobi. Ker je tveganje obolenja za rakom prostate večje tam, kjer je manj UV-žarkov (v severnih predelih), se bolj izpostavljajte soncu.
- Vsak dan uživajte multivitaminske pripravke, ker vsebujejo zadostno količino vitamina D.

Foto: Orbis - Največ likopena vsebuje pradižnikov sok

Kalcij

Pri moških, ki zaužijejo več kot 2000 mg kalcija na dan, je tveganje, da se bo pri njih rak razvil, trikrat večje kot pri tistih moških, katerih dnevni odmerek je nižji kot 500 mg na dan. Večji zaužiti odmerek kalcija lahko zviša tveganje, da boste zboleli za rakom prostate, da bo ta bolj agresiven in da bo postal usoden. Trojna nevarnost.

KAJ LAHKO UKRENETE SAMI?

- Če je vaša ogroženost, da zbolite za rakom prostate nizka: kot kažejo maloštevilne raziskave, vam ni treba zmanjševati zaužitega odmerka kalcija, še posebno ne, če je pri vas povečano tveganje obolenja za osteoporozo.

- Če ste precej ogroženi in običajno uživate več od priporočanega odmerka, se pogovorite s svojim urologom, če je smiselno zmanjšati odmerek. Ker so tudi moški nagnjeni k osteoporozi, ne bi smeli zaužiti manj od predpisanega odmerka.

Vlaknine
 
Vlakna imajo neverjetno sposobnost, da znižujejo raven moškega hormona testosterona v krvi. Topna vlakna znižajo nivo moških hormonov v krvi tako, da pospešijo njihovo izločanje z blatom.

Kosmiči z visoko vsebnostjo vlaknin in stročnice predstavljajo najbolj praktičen način uživanja velikih količin topnih vlaken. Sem spadajo oves, grah, fižol, jabolka, agrumi, korenje, ječmen, indijski trpotec in lanena semena.

Več o knjigi Prostata in zdravilna moč prehrane na www.orbis.si