Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Magazin

Drago Jančar je nominiran za nagrado Državljan Evrope

Deli na:
Drago Jančar je nominiran za nagrado Državljan Evrope

Foto: Reuters

Skupina slovenskih evropskih poslancev je za nagrado Državljan Evrope 2015 nominirala pisatelja Draga Jančarja. Kot so zapisali v obrazložitvi nominacije, je Jančar z literarnim opusom in družbenim delovanjem pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje ter promociji evropskih vrednot svobode, enakosti in demokracije.

Jančarja so za nagrado nominirali evropski poslanci Milan Zver (SDS/ELS), Lojze Peterle (NSi/ELS), Ivo Vajgl (Desus/ALDE), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS) in Patricija Šulin (SDS/ELS), so sporočili iz poslanske skupine ELS.

Kot še piše v obrazložitvi, je Jančar kot predsednik slovenskega centra PEN prispeval k demokratizaciji Slovenije in se zavzemal za mir med vojno na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

V mednarodno odmevni esejistiki se posveča paleti sodobnih političnih, kulturnih in širših družbenih vprašanj. Obravnava bivanjska vprašanja človeka, ki ga na eni strani obvladujejo mehanizmi zgodovine, na drugi pa njegova lastna zaznamovanost.

Po njihovem prepričanju je Jančarjevo delovanje prispevalo h krepitvi evropskega duha in odraža vrednote o temeljnih pravicah, njegov pisateljski opus in siceršnja družbena angažiranost pa spodbujata boljše razumevanje med evropskimi državljani.

Jančar je eden najvidnejših sodobnih slovenskih literatov in najpogosteje prevajani slovenski pisatelj. Njegova dela so bila med drugim prevedena in uprizorjena v Nemčiji, Španiji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, na Nizozemskem, Irskem in v vzhodnoevropskih državah.

Za svojo pripovedno prozo, dramatiko in esejistiko je prejel številne tuje in domače literarne nagrade. Lani novembra je v Parizu prejel prix du Meilleur livre etranger, prestižno nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Nagrajen je bil za roman To noč sem jo videl, ki je pri francoski založbi Phebus izšel pod naslovom Cette nuit, je l'ai vue.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope med drugim podeljuje posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo zavezanost vrednotam Listine EU o temeljnih pravicah in spodbujanju vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic. Leta 2013 je nagrado prejel tržaški pisatelj Boris Pahor.

loading...
Loading...