Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dokler ju "smrt ne bo ločila": Harry in Meghan sta poročena!

Deli na:
Dokler ju "smrt ne bo ločila": Harry in Meghan sta poročena!

Poljub moža in žene. - Foto: Reuters

Britanski princ Harry in nekdanja ameriška igralka Meghan Markle sta si danes obljubila, da se bosta "ljubila in cenila", dokler ju "smrt ne bo ločila" in si izmenjala poročna prstana. Pred 600 svati, ki so se zbrali v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu, ju je poročil canterburyjski nadškof Justin Welby.

Sicer tradicionalno kraljevo poroko so poživeli tudi z nekaj ameriškimi pridihi. Tako je bila Meghan, ki se je do gradu pripeljala v avtomobilu s svojo mamo Dorio Ragland, prva kraljeva nevesta, ki se je sama sprehodila do polovice kapele, kjer jo je sprejel oče princa Harryja, princ Charles, ki jo je nato pospremil do ženina. Njen oče Thomas Markle se namreč zaradi zdravstvenih težav poroke ni udeležil.

Posebnost je bil tudi britanski gospel pevski zbor, ki je zapel Stand by me, nagovor pa je imel še ameriški pridigar Michel Curry iz episkopalne cerkve.

Zlom s tradicijo je tudi to, da bo Harry nosil poročni prstan. Tradicionalno jih namreč moški člani kraljeve družine ne nosijo. Medtem ko se na prstu neveste blešči prstan iz valižanskega zlata, ima Harry prstan iz platine.

Ob odhodu iz kapele sta se Harry in Meghan za trenutek ustavila pod obokom zunaj kapele in se na stopnicah, obsijanih s soncem, ob vzklikih množice obiskovalcev prvič poljubila kot zakonski par.

Poročnemu obredu so prisostvovali številni člani kraljeve družine, tudi kraljica Elizabeta II. s soprogom princem Philipom. Med družicami in paži nekdanje igralke pa sta bila tudi otroka princa Williama in Kate, princesa Charlotte in princ George.

Med svati v kapeli so bili tudi številni zvezdniki, med njimi britanski pevec Elton John s soprogom Davidom Furnishem, kraljica ameriške televizije Oprah Winfrey, britanski igralec Idris Elba, ameriški igralec George Clooney s soprogo Amal, britanski nogometaš David Beckham s soprogo Victorio, britanski pevec James Blunt ter ameriška teniška igralka Serena Williams.

Po obredu sta se mladoporočenca, vojvoda in vojvodinja Sussexa, z odprto kočijo zapeljala zunaj grajskega obzidja, kjer ju je pozdravilo okoli 100.000 oboževalcev kraljeve družine, ki so se zbrali v Windsorju. Že ob prihodu kraljevih gostov na grad so gledalci bučno vzklikali in mahali z zastavami. Še z večnim navdušenjem pa so sprejeli mladoporočenca.

Za obzidjem gradu je bilo sicer okoli 2000 povabljenih gostov, med njimi predstavniki civilne družbe in uslužbenci Windsorskega gradu.



Po sprevodu s kočijo so se svatje zbrali na sprejemu v dvorani svetega Jurija, ki ga tradicionalno gosti kraljica. Zvečer se bo v bolj intimnem vzdušju zbralo 200 gostov v sosednji rezidenci Frogmore House, kjer bo sprejem gostil Harryjev oče, princ Charles.

Nevesta je na svoji drugi poroki blestela v elegantni beli poročni obleki z ladijskim izrezom in dolgimi rokavi. Na glavi je imela tiaro, lase, ki jih je prekrivala dolga tančica, obrobljena s čipko, pa je imela spete v nizko figo.

Poročno obleko, ki je ostala skrivnost do zadnjega trenutka, je oblikovala priznana britanska modna oblikovalka Clare Waight Keller, ki je lani postala prva ženska umetniška direktorica francoske modne hiše Givenchy, so sporočili iz Kensingtonske palače. Na tančici so upodobljene rastline, ki predstavljajo vseh 53 držav britanskega Commonwealtha. Tančico je na mestu držala diamantna tiara kraljice Mary v obliki traku, ki jo je nevesti posodila Elizabeta II. Diamantni trak je bil izdelan leta 1932, osrednja broška pa je iz leta 1893.

Meghan je imela v rokah poročni šopek, v katerem pa so bile tudi rože, ki jih je v petek nabral Harry na vrtu Kensingtonske palače. Šopek je bil med drugim sestavljen iz spominčic, ki so bile najljubše cvetlice preminule princese Diane, šmarnic, jasmina, mirte in dišečega grahorja.

Princ Harry si je za današnji obred nadel slovesno vojaško uniformo konjenice, tako kot tudi njegov brat in priča, princ William.

Mladoporočenca po poroki še ne bosta odšla na medene tedne, ampak se bosta v torek udeležila vrtne zabave princa Charlesa v Buckinghamski palači. Tudi v prihodnje pa bosta še naprej živela v koči Nottingham znotraj kompleksa Kensingtonske palače.

Mladoporočenca medtem prejemata čestitke iz vsega sveta, tudi številnih politikov, ki sicer na željo Harryja in Meghan niso bili povabljeni na poroko.

Oče neveste, Thomas Markle, je poroko svoje hčere spremljal preko televizije v Kaliforniji. Kot je poročal ameriški portal TMZ, je izrazil obžalovanje, da se ni mogel udeležiti poroke, a da je bila poroka čustvena in vesela ter da je Meghan delovala zelo srečno. Paru je zaželel tudi vso srečo.