Revija Reporter
Magazin

Delikatesa iz mrčesa: Ko na mizo dobite krožnik žuželk

Ana Jud
10 301

5. feb. 2023 20:00

Deli na:

Juha z ličinkami mokarjev (fotografija je simbolična).

Profimedia

Pred desetimi leti je nadobudni startup Zoic bar v bežigrajski kavarni Tiskarna pripravil degustacijo palačink iz ličink hroščev mokarjev. Čeprav se jih je v praksi prijelo ime črvi, ker so dejansko videti kot črvi, v resnici gre za ličinke, ki rodijo črne hrošče Tenebrio molitor. Če se boste znebili predsodkov, bodo žuželke, ustrezno obdelane, najpogosteje pečene ali ocvrte, teknile tudi vam.

Videz gor ali dol, priznati moramo, da so žuželke zdrave. Vsebujejo veliko vlaknin, hkrati pa imajo malo kalorij, zato so primerne tudi za vzdrževanje ustrezne telesne teže in vitko linijo.

Kar mi v Evropi preganjamo, ljudje po svetu pojedo. Večinoma jedo hrošče, gosenice, celo ose in čebele. Okusne so tudi mravlje in kobilice. Marsikje se na jedilniku najdejo metulji.

»Do leta 2035 bodo insekti zagotovo uvrščeni na lestvico uravnotežene prehrane v Evropi,« je za Reporter povedal Domen Krč iz nekdanjega Zoic bara.

V našo državo vse pride z zamudo, tudi žuželke v človeški prehrani so tukajšnji večini še vedno težko doumljive, čeprav imamo v državi že nekaj butičnih rejcev ličink mokarjev in čričkov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24