Delikatesa iz mrčesa: Ko na mizo dobite krožnik žuželk
5. feb. 2023 20:00


Juha z ličinkami mokarjev (fotografija je simbolična).
Pred desetimi leti je nadobudni startup Zoic bar v bežigrajski kavarni Tiskarna pripravil degustacijo palačink iz ličink hroščev mokarjev. Čeprav se jih je v praksi prijelo ime črvi, ker so dejansko videti kot črvi, v resnici gre za ličinke, ki rodijo črne hrošče Tenebrio molitor. Če se boste znebili predsodkov, bodo žuželke, ustrezno obdelane, najpogosteje pečene ali ocvrte, teknile tudi vam.
Videz gor ali dol, priznati moramo, da so žuželke zdrave. Vsebujejo veliko vlaknin, hkrati pa imajo malo kalorij, zato so primerne tudi za vzdrževanje ustrezne telesne teže in vitko linijo.
Kar mi v Evropi preganjamo, ljudje po svetu pojedo. Večinoma jedo hrošče, gosenice, celo ose in čebele. Okusne so tudi mravlje in kobilice. Marsikje se na jedilniku najdejo metulji.
»Do leta 2035 bodo insekti zagotovo uvrščeni na lestvico uravnotežene prehrane v Evropi,« je za Reporter povedal Domen Krč iz nekdanjega Zoic bara.
V našo državo vse pride z zamudo, tudi žuželke v človeški prehrani so tukajšnji večini še vedno težko doumljive, čeprav imamo v državi že nekaj butičnih rejcev ličink mokarjev in čričkov.
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24
Privoščite si nemoteno branje
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
- preverjen e-naslov
- preverjena tel. številka
- popolni osebni podatki
- prijava na e-novice
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke