Revija Reporter
Magazin

Darja Švajger, pevka in pedagoginja: Na Evroviziji ima oder svoj čar

Elvira Miše Miklavčič
627

14. maj. 2023 20:00

Deli na:

Darja Švajger, pevka in pedagoginja

osebni arhiv Darje Švajger

V dneh okrog vsakoletnega tekmovanja za pesem Evrovizije se radi spominjamo tudi vseh naših glasbenic in glasbenikov, ki so nas v preteklosti zastopali na tem tekmovanju. Darjo Švajger je ta čast doletela kar dvakrat. Leta 1995 je v Dublinu s pesmijo Prisluhni mi veljala za favoritkinjo za zmago, na koncu pa zasedla 7. mesto, kar je še danes najboljša uvrstitev Slovenije na Izboru (7. mesto je leta 2001 dosegla tudi Nuša Derenda s skladbo Energy). Pesem je bila izbrana za pesem leta 1995 v Sloveniji, prevedena v številne tuje jezike pa je zasedala visoka mesta na mednarodnih glasbenih lestvicah ter z leti postala zimzelena uspešnica.

Leta 1999 je s pesmijo Še tisoč let zopet slavila na Emi ter nato z angleško različico pesmi For a Thousand Years v Jeruzalemu dosegla 11. mesto.

V dneh, ko so bile oči ljubiteljev Evrosonga uprte v Liverpool, smo tako z legendarno Darjo Švajger, ki danes med drugim poučuje tudi na AGRFT in ljubljanski Akademiji za glasbo, ponovno obujali spomine na pretekle evrovizijske čase, pogled pa usmerili tudi v sedanjost in prihodnost tega tekmovanja in glasbe nasploh.

V intervjuju med drugim pove, kaj si misli o nastopu skupine Joker Out na letošnji Evroviziji  ter komentira nekatere spremembe, ki so to tekmovanje doletele v zadnjih letih.

Pove tudi, zakaj meni, da bi morala biti starostna meja za nastop na Evroviziji višje postavljena, okrog 20. ali celo 25. leta.

Ima tudi povsem življenjski nasvet za mlade, ki so se znašli na razpotju, ali svoje življenje posvetiti glasbi oziroma umetnosti ali se odločiti za kaj, kar je v smislu socialne varnosti bolj zanesljivo: »Sledite srcu in notranjemu klicu ter glejte, da bodo tudi računi plačani.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24