joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemec in Joveva sta se podpisala pod pobudo, da Izrael vržejo z Evrovizije

Deli na:
Nemec in Joveva sta se podpisala pod pobudo, da Izrael vržejo z Evrovizije

Matjaž Nemec - Foto: Sa.R.

Petindvajset evropskih poslancev je podpisalo pobudo, ki Evropsko radiofuzno zvezo (EBU) poziva k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije 2024. Kot so zapisali, od EBU pričakujejo isto držo, kot jo je zavzela, ko je leta 2022 iz tekmovanja za pesem Evrovizije izključila Rusijo zaradi invazije na Ukrajino.

Med podpisniki pobude je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD). "V teh dneh, ko številne države izbirajo, kdo jih bo zastopal na letošnji Evroviziji, se spopadi v Gazi prevešajo že v 5. mesec. Izraelska vojska še naprej silovito oblega dve tretjini enklave, pri čemer je bilo ubitih že več kot 27.000 civilistov, med njimi največ žensk in otrok. Nikakor ne smemo pozabiti, da okupacija palestinskih ozemlji traja že 77 let, na Meddržavnem sodišču v Haagu pa teče postopek zaradi zločina genocida proti Izraelu," je Nemec povzel vsebino pobude.

"Ta kontekst bi moral biti pomemben tudi za EBU. Kot je politični kontekst bil pomemben za EBU že leta 2022, ko je iz Evrovizije izključila Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino. Upravičeno! In zato poslanci iz več parlamentov v Evropi to isto držo pričakujemo tudi tokrat glede Izraela," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Delovanje EBU naj bi temeljilo na ustanovnem etosu solidarnosti in sodelovanja, zato evropski poslanci verjamejo, da bi bila udeležba Izraela v očitnem nasprotju s tem. "Zaradi vseh teh razlogov in z željo, da zavezništvo javnih medijskih hiš izpolni svojo javno dolžnost braniti pravico do obveščenosti in zagotoviti spoštovanje človekovih pravic, želimo podpisani poslanci in poslanke iz Evrope na eni strani izraziti svojo najglobljo zavrnitev pranja apartheida in genocidnega režima Izraela do palestinskega naroda, na drugi strani pa pozivamo EBU k doslednosti uporabe enakih standardov pri odločanju," je vsebino pobude še povzel Nemec.


Med podpisniki pobude je tudi evropska poslanka Irena Joveva (Renew/Svoboda), ki sporoča, da že od začetka mandata, osebno pa tudi že prej, obsoja ravnanja in dejanja države Izrael v povezavi s Palestinkami in Palestinci. "Absolutno se strinjam z navedbami zveze, da naj Evrovizija ostane nepolitični dogodek - in ravno to je razlog za naš poziv. Standardi njihovih odločitev naj bodo enaki za vse. Izraelska vojska v Palestini izvaja etnično čiščenje, vojne zločine in genocid. Vse, kar od EBU zahtevamo, je doslednost in zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic," je zapisala.

Pozivi k izključitvi Izraela z letošnje Evrovizije so se sicer pojavili v različnih državah, predvsem na družbenih omrežjih, in sicer zaradi dejanj na območju Gaze. Izrael kritizirajo predvsem zaradi žrtev med civilisti. K izključitvi Izraela je pozvalo tudi več kot tisoč švedskih umetnikov, prav tako so EBU k temu pozvali predstavniki finske glasbene industrije. Organizatorji pri EBU nasprotujejo pozivom k izključitvi Izraela in navajajo, da gre za glasbeni dogodek, ki ni politične narave.

Letošnja Evrovizija, 68. po vrsti, bo potekala v švedskem Malmöju po tem, ko je lani na tekmovanju v Liverpoolu za to skandinavsko državo zmagala pevka Loreen s pesmijo Tattoo. EBU je v začetku decembra objavila seznam 37 sodelujočih izdajateljev televizijskih programov, med katerimi je tudi televizija KAN iz Izraela.

Slovenijo bo zastopala pevka Raiven s pesmijo Veronika.