Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes veleslalom za zlato lisico; Meta Hrovat s številko 12, Ilka Štuhec s številko 31

Deli na:
Danes veleslalom za zlato lisico; Meta Hrovat s številko 12, Ilka Štuhec s številko 31

Tako je na Zlati lisici v Mariboru, ko je vreme pravo. - Foto: STA

Veleslalom svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico v Mariboru bo danes ob 10. uri odprla Francozinja Tessa Worley. Prvi slovenski nastop bo pri številki 12, ki jo bo nosila trenutno najboljša slovenska veleslalomistka 20-letna Gorenjka Meta Hrovat. Mariborska ljubljenka Ilka Štuhec bo startala kot 31. Začetek druge vožnje bo ob 13. uri.

Glavna favoritinja je Američanka Mikaela Shiffrin, ki je izžrebala številko 4. Shiffrinova lovi svojo še četrto pohorsko kombinacijo, potem ko je lani v Kranjski Gori dobila tako veleslalomsko kot slalomsko tekmo.

Prva na startu Worleyjeva je sicer zadnja zmagovalka pohorskega veleslaloma, ki je bil pred dvema letoma v Mariboru.

Vse tekmovalke so hvalile pripravo tekmovalne proge, ki so jo lahko v petek preizkusile na tako imenovanem hang treningu. Dobro utrjena snežna podlaga pomeni enakovredne pogoje tudi za tekmovalke z višjimi številkami.

Na startu prve vožnje bo šest Slovenk. Povratnica po poškodbi Tina Robnik bo prvo tekmo v tej zimi začela s številko 20, Neja Dvornik ima startno številko 57, Ana Bucik 61 in še ena domačinka Desiree Ajlec startno številko 65.

Štuhčeva bo nastopila samo na današnjem veleslalomu, saj se že v soboto odpravlja na svetovno prvenstvo v švedski Aare.



Mariborčani so znova napolnili Trg Leona Štuklja, po letu dni premora, ko je lani Zlata lisica morala na gostovanje v Kranjsko Goro, in pozdravili najboljše smučarke na svetu, na javnem žrebu startnih številk.

Zaploskali so tudi novi članici slovenskega športnega hrama Katji Koren Miklavec, ki je na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994 osvojila bronasto medaljo v slalomu, leto zatem pa je bila na Zlati lisici v slalomu druga, zaostala je le za najbolj uspešno lisičko Vreni Schneider.

Športni novinarji so v hram slavnih, kjer je sedaj že 59 slovenskih športnic in športnikov, sprejeli vse tri prve dobitnike olimpijskih medalj za samostojno Slovenijo. Ob Korenovi je slavnostni sprejem pred Mariborčani sinoči doživel tudi Jure Košir, medtem ko Alenko Dolžan ta čast čaka doma, na tekmi za pokal Vitranc.

Na Zlati lisici bo danes tudi predsednik države Borut Pahor, iz slovenske vlade pa so doslej svoj prihod na Zlato lisico napovedali podpredsednik vlade in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, zunanji minister Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Slovaško veleposlaništvo je najavilo prihod slovaškega premiera, ki ga bosta spremljala minister za notranje zadeve in prometni minister. Petra Vlhova, ki jo trenira nekdanji trener slovenske šampionke Tine Maze Livio Magoni, je namreč ena izmed favoritinj letošnje Zlate lisice. Danes si bo veleslalom organizirano ogledalo 3000 slovenskih šolarjev. Organizatorji računajo, da bo pod Pohorjem v dveh dneh okrog 20.000 gledalcev.