nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Čudežne terapije z živalmi

Deli na:
Čudežne terapije z živalmi

Kako sploh potekajo terapije z živalmi? Zelo preprosto: z božanjem, objemanjem, ljubkovanjem in pogovarjanjem s posamezno živaljo. - Foto: Profimedia

Živali že dolgo niso le bitja, ki človeku koristijo kot blago v prehrani ali kot hišni ljubljenčki, ki smo jih že skorajda počlovečili. Številne živali že leta in leta veljajo za terapevtske zaradi naravno danih lastnosti, nekatere pa so dodatno izšolane, da lahko posameznikom s psihičnimi ali fizičnimi hendikepi olajšajo svet.

»Terapevtske živali so odlične za otroke in tudi dobre za odrasle, a se zato veliko manj uporabljajo kot za otroke, čeprav enako pomagajo. Ljudje imajo kar občutek, da je to super za otroke, ne pa za odrasle. Ampak ko starši hodijo po otroke, vedno tudi sami na hitro pobožajo in pocrkljajo kakšno našo žival in pogosto rečejo, tudi jaz potrebujem nekaj takega, in tako dalje, recimo, kako prijazne in prijetne živali imate. Menim, da odrasli čisto premalo uporabljajo terapijo z živalmi za vrsto terapije. In to je škoda. Jaz imam zelo dobre rezultate tudi pri odraslih, vendar se le redko odločijo za to terapijo,« je za Reporter dejala sogovornica, psihologinja dr. Maksimiljana Marinšek iz Društva za aktivnosti in terapijo s pomočjo živali, ki ima svoje prostore v Naklem, tja pa številni starši vozijo svoje otroke.

Kako sploh potekajo terapije z živalmi? Zelo preprosto: z božanjem, objemanjem, ljubkovanjem in pogovarjanjem s posamezno živaljo, saj ti načini sproščanja pomagajo zdraviti in odpraviti vrsto težav in motenj, kar smo skozi današnji članek že večkrat med vrsticami omenili.

Predvsem terapevtske živali pomagajo pri odpravljanju raznih strahov bodisi pred samimi živalmi bodisi pred šolo ali nastopi. Pomagajo odpravljati tudi tremo, Marinškova pa nam je še povedala, da je s pomočjo živali odpravila kar precej motenj selektivnega mutizma, to pomeni, da je imela opravka z otroki, ki v šoli nikakor niso mogli odpreti ust in česa povedati, s pomočjo živali in terapije z njimi pa so spregovorili tudi v šoli, kar je še eden od dokazov, da so ta lepa bitja zelo koristna pri otrocih z vedenjskimi težavami.



Terapije z živalmi niso novotarija sodobne sveta. Leta 1700 so v York Retreatu v Angliji, kjer so imeli tako imenovano napredno zavetišče za norce, male živali uporabljali za druženje z lunatičnimi bolniki. Stoletja nazaj še niso obstajale psihiatrične bolnišnice, ampak so jim rekli norišnice. Izraz je pri nevednežih še dandanes v uporabi, če ste kdaj obiskali psihiatrično kliniko v Polju, pa ste zagotovo opazili kopico zunaj živečih obilnih mačk, ki se sprehajajo vse naokoli in jih tam bivajoči pacienti radi božajo, kar je izjemno koristno za duševno zdravje.

V članku smo omenili kopico živali, ki delujejo terapevtsko, a poudariti moramo, da so terapevtske lahko prav vse živali, na primer delfini, čeprav je danes že dokazano, da ti v resnici ne marajo poljubljanja z ljudmi in to dojemajo kot spolno nasilje.      

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24