peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Magazin

Cia s priročnikoma svetovala agentom, kako pretentati mejno policijo EU

Deli na:
Cia s priročnikoma svetovala agentom, kako pretentati mejno policijo EU

Foto: Reuters

Ameriška Cia je svojim agentom z lažnimi identitetami s priročnikoma svetovala, kako se izogniti razkrinkanju med nadzorom na mejah EU. Priročnika je v nedeljo objavila spletna stran WikiLeaks, označena pa sta z besedo "Noforn", kar pomeni, da jih agenti niso smeli deliti z zavezniškimi obveščevalnimi agencijami.

Kot danes piše bruseljski spletni bilten EUobserver, je prvi dokument iz leta 2011 in agentom svetuje, kaj narediti, če te mejni policist izpostavi poostrenemu nadzoru. Večina nasvetov v tem priročniku je osnovanih na zdravem razumu. Med drugim je v njem zapisano, da je obmejnega policista najlažje pretentati z dosledno, verodostojno in dodelano krinko.

Dokument s 15 stranmi navaja primer, v katerem so ameriškega agenta ustavili varnostniki na enem od letališč v EU, potem ko so v njegovi prtljagi odkrili sledi razstreliva. Med zaslišanjem je agent pretental varnostnike, da so verjeli, da je bil v Washingtonu na protiterorističnem urjenju.

Nasveti za agente v tovrstnih primerih so, da morajo biti psihično pripravljeni, imeti pripravljeno spletno identiteto, ki se bo ujemala s krinko, pri sebi pa ob kontroli ne smejo imeti elektronskih naprav, ki bi jih lahko razkrinkale. Prav tako naj si agentje ne grizejo ustnic, pretiravajo s poplavo informacij, naj se poskušajo izogniti potenju, prav tako pa stavkov naj ne dopolnjujejo s frazami, kot je "prisegam pri Bogu".

Drugi dokument je iz leta 2012 ter razlaga tveganja, ki bi jih za agente lahko morebiti povzročali sistemi elektronske mejne kontrole. Obenem jih pomirja, da razen ene morebitne izjeme v prihodnosti ti sistemi niso oblikovani za kontrašpijonažo in predstavljajo minimalno grožnjo za ameriške obveščevalce.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je zatrdil, da dokumenti dokazujejo namero Cie po vohunjenju v Evropi. "Priročnika dokazujeta, da se Cia pod administracijo ameriškega predsednika Baracka Obamo želi pretihotapiti čez meje EU in izvajati tajne operacije v državah članicah," je sporočil Assange.

loading...
Loading...