Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Magazin

Cia s priročnikoma svetovala agentom, kako pretentati mejno policijo EU

Deli na:
Cia s priročnikoma svetovala agentom, kako pretentati mejno policijo EU

Foto: Reuters

Ameriška Cia je svojim agentom z lažnimi identitetami s priročnikoma svetovala, kako se izogniti razkrinkanju med nadzorom na mejah EU. Priročnika je v nedeljo objavila spletna stran WikiLeaks, označena pa sta z besedo "Noforn", kar pomeni, da jih agenti niso smeli deliti z zavezniškimi obveščevalnimi agencijami.

Kot danes piše bruseljski spletni bilten EUobserver, je prvi dokument iz leta 2011 in agentom svetuje, kaj narediti, če te mejni policist izpostavi poostrenemu nadzoru. Večina nasvetov v tem priročniku je osnovanih na zdravem razumu. Med drugim je v njem zapisano, da je obmejnega policista najlažje pretentati z dosledno, verodostojno in dodelano krinko.

Dokument s 15 stranmi navaja primer, v katerem so ameriškega agenta ustavili varnostniki na enem od letališč v EU, potem ko so v njegovi prtljagi odkrili sledi razstreliva. Med zaslišanjem je agent pretental varnostnike, da so verjeli, da je bil v Washingtonu na protiterorističnem urjenju.

Nasveti za agente v tovrstnih primerih so, da morajo biti psihično pripravljeni, imeti pripravljeno spletno identiteto, ki se bo ujemala s krinko, pri sebi pa ob kontroli ne smejo imeti elektronskih naprav, ki bi jih lahko razkrinkale. Prav tako naj si agentje ne grizejo ustnic, pretiravajo s poplavo informacij, naj se poskušajo izogniti potenju, prav tako pa stavkov naj ne dopolnjujejo s frazami, kot je "prisegam pri Bogu".

Drugi dokument je iz leta 2012 ter razlaga tveganja, ki bi jih za agente lahko morebiti povzročali sistemi elektronske mejne kontrole. Obenem jih pomirja, da razen ene morebitne izjeme v prihodnosti ti sistemi niso oblikovani za kontrašpijonažo in predstavljajo minimalno grožnjo za ameriške obveščevalce.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je zatrdil, da dokumenti dokazujejo namero Cie po vohunjenju v Evropi. "Priročnika dokazujeta, da se Cia pod administracijo ameriškega predsednika Baracka Obamo želi pretihotapiti čez meje EU in izvajati tajne operacije v državah članicah," je sporočil Assange.

Loading...