pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Edmund Stoiber na kongresu CSU: Burka ne spada v našo odprto družbo

Deli na:
Edmund Stoiber na kongresu CSU: Burka ne spada v našo odprto družbo

Foto: Reuters

Nemčija še ne bo kmalu priča koncu nadzora na mejah, je na kongresu Krščansko-socialne unije (CSU) danes ocenil predsednik stranke in bavarski premier Horst Seehofer. Stranka mu je kot predsedniku stranke vnovič podelila dvoletni mandat.

"Ne želimo si tega za stalno," je dejal ter dodal, da mora nadzor ostati tako dolgo, dokler zunanje meje EU, zavoljo Nemčije in njenih prebivalcev, ne bodo primerno zavarovane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je sicer po večtedenskih pogajanjih Seehoferja z Merklovo nedavno zaostrila mejni nadzor.

"Država mora zagotoviti svojim državljanom tisto, kar jim teroristi želijo odvzeti, in to je varnost," je dejal ter znova napovedal vpoklic dodatnega policijskega osebja.

Prav tako je ponovil svoj poziv o omejitvi števila iskalcev azila, ki vstopajo v Nemčijo, kljub zavrnitvi predloga s strani Merklove med njenim petkovim govorom na kongresu.

Sicer pa so se delegati CSU že dopoldne zavzeli za določitev zgornje meje števila beguncev, ki bi jih sprejela Nemčija, a doslej še nihče izmed njih ni podal jasne številke. Po Seehoferjevih besedah je v Nemčijo prek Bavarske doslej vstopilo več kot 500.000 beguncev.

Člani stranke CSU so Seehoferju na kongresu izrekli vnovično podporo. Prejel je 87,2 odstotka glasov podpore, kar je njegov najslabši rezultat doslej. Pred dvema letoma mu je podporo namreč izreklo 95,3 odstotka strankarskih kolegov. Predsednik stranke je od leta 2008, še navaja dpa.

Kongresa se je udeležil tudi Janez Janša, stranka SDS pa je na svoji spletni strani objavila naslednje sporočilo

Nekdanji ministrski predsednik Bavarske dr. Edmund Stoiber je bil na kongresu CSU, ki se ga je udeležil tudi Janez Janša, zelo odločen: »Burka ne spada v našo odprto družbo.«

V Münchnu se je danes končal dvodnevni kongres bavarske CSU, Krščansko-socialne unije, ki je skupaj s CDU že vrsto let vladajoča stranka v Nemčiji, kongresa pa se je udeležil tudi predsednika SDS Janez Janša. Kongres je bil v znamenju razprav o migracijah in integraciji beguncev ter migrantov v nemško družbo, prav tako so člani stranke, javnost in politični analitiki z zanimanjem pričakovali nastop Angele Merkel in odzive na njeno govor, predvsem s strani  bavarskega ministrskega predsednik dr. Horsta Seehoferja. Seehofer, ki je tudi sicer oster kritik Merklove, se je z zvezno kanclerko na kongresu spopadel na odprti sceni. Od zvezne vlade je ponovno terjal, da mora Nemčija določiti zgornjo mejo števila migrantov, ki jih še lahko sprejmejo.  Slogan kongresa CSU »Nemčija potrebuje močno Bavarsko«,  je bil precej poveden za čas, v katerem se sedaj nahaja Nemčija.  

Zaradi migrantske krize in zaradi različnih pogledov znotraj CDU/CSU je bil ta kongres eden najpomembnejših v zgodovini te stranke, ki je prav na tem kongresu proslavila sedem desetletij svojega obstoja. Bavarska je od vseh nemških zveznih držav najbolj na udaru migrantskega vala in stališča CSU se glede te problematike velikokrat razlikujejo od njihove sestrske stranke CDU. CSU že od vsega začetka migrantskega (na)vala poudarja, da Nemčija ne more sprejeti vseh migrantov, ki bi si želeli v to državo, hkrati pa dodajajo, da morajo biti pravila natančno določena. Predvsem pa je treba dosledno ločevati  med begunci, ki so to postali zaradi posledic vojne,  in migranti ter migracijami, ki so ekonomske narave.

V razpravah na kongresu je tudi bilo slišati, da je nemško ljudstvo zaradi migracij bolj vznemirjeno kot je to mogoče zaslediti v medijih, kar spominja na slovensko situacijo.  Nekdanji ministrski predsednik Bavarske dr. Edmund Stoiber je bil v svojem nastopu zelo odločen: »Burka ne spada v našo odprto družbo. To je dejstvo.« Begunci so v Nemčiji dobrodošli, vendar morajo sprejeti njihovo kulturo in način življenja.  

Nemčija je uspešna predvsem zaradi reda in spoštovanja pravil, vendar smo na kongresu CSU lahko slišali, da je na primeru azila in azilne politike spoštovanje teh pravilih padlo na celi črti. Mnogi so tudi poudarjali, da je nedopustno sprejemanje migrantov brez dokumentov.

Predsednik SDS se je ob robu kongresa sestal z mnogimi vodilnimi nemškimi politiki. Med drugimi tudi s Hans-Peter Friderichom, nekdanjim ministrom za notranje zadeve Nemčije in članom vodstva poslanske skupine CDU/CSU v nemškem parlamentu, ki je bil v pogovoru zelo jasen. Dejal je, da bo morala Nemčija v kratkem omejiti sprejem migrantov in hkrati dodal, da morajo države spoštovani schengensko mejo. Janez Janša je imel tudi srečanja z bavarskimi gospodarstveniki in ministrskim predsednikom Bavarske. Nemške kolege so seveda najbolj zanimala ravnanja Slovenije ob tej migrantski krizi, saj je poleg Grčije ravno Slovenija tista država, kjer je padla schengenska meja in imajo zaradi tega velike probleme tako v Nemčiji kot tudi v Avstriji.