900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Borisu Pahorju ob rojstnem dnevu čestitali tudi politiki

Deli na:
Borisu Pahorju ob rojstnem dnevu čestitali tudi politiki

Borut Pahor in Boris Pahor. - Foto: Mediaspeed

Čestitke literatu Borisu Pahorju, ki danes praznuje 108. rojstni dan, prihajajo tudi iz vrst slovenske politike. Predsednik republike Borut Pahor je na Twitterju med drugim zapisal, da so mu Slovenci za vse zelo hvaležni in nanj ponosni. Ministrica, pristojna za zamejce, Helena Jaklitsch, pa je zaželela, da bi ostal navdih drugim.

"Dragi akademik Boris Pahor, najbolj iskrene čestitke za Vaš visok osebni jubilej. Slovenci smo Vam za vse zelo hvaležni in ponosni na Vas. Vse najboljše," je na Twitterju zapisal predsednik Pahor.

Premier Janez Janša je na Twitterju zapisal: "Vse najboljše, velik človek in velik Slovenec. Iskrene čestitke za 108. rojstni dan!"

V uradu za Slovence in zamejce po svetu so na Facebooku zapisali, da danes slavi "tržaški Slovenec, eden najpomembnejših še živečih slovenskih pisateljev, človek, ki je preživel nepredstavljive grozote treh totalitarizmov in velik borec za pravice slovenskega naroda v zamejstvu".

Ministrica Helena Jaklitsch mu je zaželela "vse najboljše, predvsem zdravja in da bi še naprej ostal ponosen Slovenec, ki je tudi drugim navdih, da se zavedamo, kaj so res prave vrednote".

Tudi obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin je tvitnil, da danes praznuje ponosen Slovenec in borec za slovenski jezik. "Kot pričevalec o trpljenju v času totalitarnih režimov tlakuje pot zavedanju o pomenu miru, strpnosti in sobivanja različnosti," je navedel in Borisu Pahorju zaželel vse najboljše.

S sporočilom za javnost so se oglasili tudi v zunajparlamentarni SLS, kjer so izpostavili prijateljstvo Pahorja in predsednika SLS Marjana Podobnika. Pahorja so označili za vzor neomajne borbe proti vsem totalitarizmom. "S svojim življenjem in v številnih večkrat prevedenih knjigah Boris Pahor izpričuje držo zavednega Slovenca, ki kljub doživetim grozotam brez sovraštva išče načine za ohranjanje in krepitev slovenstva in mir med narodi," so zapisali.