EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

Sonja Plešnar Odkrito.si

Ljubezen po domače - Sonja se je zlomila!

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Magazin

Bo sploh prišel po Nobelovo nagrado? Bob Dylan ignorira Švedsko akademijo

Deli na:
Bo sploh prišel po Nobelovo nagrado? Bob Dylan ignorira Švedsko akademijo

Foto: Arhiv Reporterja

Švedska kraljeva akademija je obupala nad tem, da bi stopila v stik z letošnjim Nobelovim nagrajencem za literaturo Bobom Dylanom. Sekretarka akademije Sara Danius je povedala, da so od njegovih sodelavcev prejeli prijazne odgovore, kljub vsemu pa ni jasno, ali bo nagrado sprejel oziroma ali se bo udeležil decembrske podelitve.

Sara Danius je dodala, da trenutno ne skušajo vzpostaviti stika z letošnjim nobelovcem za literaturo. Povedala je, da je nagrajenega ameriškega trubadurja klicala in stopila v stik z osebo, ki ji glasbenik zaupa, prejela pa je zgolj prijazne odgovore, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Bob Dylan se je ob razglasitvi Nobelove nagrade minuli četrtek zavil v molk. Tistega dne je koncertiral v Las Vegasu. Kantavtor je na odru, oblečen v sivo obleko z bisernim leskom, z značilnim raskavim glasom izvajal svoje pesmi in ignoriral ovacije občinstva ter občasne vzklike: "Nobelovec!"

Kljub vsemu Sare Danius ne skrbi in meni, da se bo udeležil podelitve nagrade, ki bo 10. decembra v Stockholmu. Uradno pa glasbenik ni rekel nobene.

"Če ne bo prišel, pač ne bo. Kljub vsemu bo podelitev veliko slavje in, ne glede na vse, mu nagrada pripada," je dodala sekretarka akademije.

Dylan je prvi kantavtor, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo, kar je sprožilo val odzivov. Nekateri izbiro podpirajo, drugi pa ob tem pridno naštevajo, kateri kantavtorji oziroma kantavtorice bi si jo prav tako zaslužili, denimo Leonard Cohen ali Patti Smith.

Številni odzivi pa so bili kritični oziroma cinični. Britanski pisatelj Irvine Welsh je tvitnil, da je sicer Dylanov oboževalec, da pa je nagrada "slabo premišljena nagrada za nostalgijo, potegnjena iz prostat senilnih, slinastih hipijev".

Romunski pisatelj Mircea Cartarescu pa je na Facebooku zapisal: "Nihče ne oporeka temu, da genialen glasbenik in velik pesnik, še sam sem ga prevajal... A tako mi je žal za prave avtorje Adonisa, Ngugija (wa Thiong'a), (Dona) DeLilla in še za dva ali tri, ki so nagrado imeli praktično že v žepu."

Loading...