pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

janez jansa bobo 9 Necenzurirano

Kdo je glavni krivec za bencinski kaos #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

1_kaja vidmar Njena.si

Kaja Vidmar objavila prvo fotografijo z ...

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Los Angelesu bodo podelili oskarje: Dežela La La veliki favorit

Deli na:
V Los Angelesu bodo podelili oskarje: Dežela La La veliki favorit

Foto: Profimedia

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo danes v Los Angelesu podelila nagrade oskar.

Največji favorit je glasbeni film Dežela La La, ki ima rekordnih 14 nominacij, med njimi za najboljši film, režijo in fotografijo. Svečano podelitev, ki je 89. po vrsti, bo v hollywoodskem gledališču Dolby vodil komik Jimmy Kimmel.

Po lanskih kritikah, da je akademija "preveč bela", je letos sestava njenih 6687 članov z volilno pravico rasno in spolno bolj raznolika. Prav tako je v skoraj vseh igralskih kategorijah nominiran vsaj en temnopolti igralec oziroma igralka.

Dežela La La ima sicer največ nominacij, a ob podelitvi, tudi glede na minule uspehe filma, ki se naslanja na tradicijo muzikala, potekajo številne razprave, če je film režiserja Damiena Chazella resnično vrhunec lanske filmske bere. Tudi glede oskarjev za igro so mnenja deljena.

Kritiki glavni igralki Emmi Stone sicer pripisujejo največ možnosti za osvojitev oskarja, njen soigralec Ryan Gosling pa naj bi ostal praznih rok v konkurenci Denzela Washingtona (Fences) ter Caseyja Afflecka (Manchester by the Sea). Poleg omenjenih sta nominirana še Andrew Garfield (Greben rešenih) in Viggo Mortensen (Kapitan fantastični).Emma Stone se bo morala za oskarja kosati z dobitnico zlatega globusa Isabelle Huppert (Ona), Natalie Portman (Jackie) ter Ruth Negga (Loving) in Meryl Streep (Neslavno slavna Florence).

Po osem nominacij sta požela vesoljska drama Prihod ter Moonlight, šest pa so si jih prislužili Manchester by the Sea, Lev in Greben rešenih. Vsi so v igri za najboljšega, skupaj s filmi Skriti faktorji, Za vsako ceno in Dežela La La.

Oskarja med režiserji lahko prejmejo Chazell, Mel Gibson (Greben rešenih), Denis Villeneuve (Prihod), Barry Jenkins (Moonlight) in Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea).

Med nominirani za tujejezične oskarje so nemški film Toni Erdmann, iranski Trgovski potnik, švedski Mož z imenom Ove, danski Land of Mine ter avstralski Tanna.