Revija Reporter
Slovenija

Zahtevek za popravek: Kompas Podonavja – za boljšo orientacijo v novem okolju

ZRC SAZU

28. sep. 2018 12:39 Osveženo: 12:42 / 28. 9. 2018

Deli na:

Kompas Podonavja

ZRC SAZU

Objavljamo odgovor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti na članek Saj ni res, pa je! Slovenska akademija svetuje azilantom iznajdljivost!

Kompas Podonavja – za boljšo orientacijo v novem okolju



Kako najeti stanovanje, kje nostrificirati diplomo, kje poiskati osebnega zdravnika – to so vprašanja, s katerimi si beli glavo vsakdo, ko se preseli v novo okolje. Pa najsi bo Erasmusov študent, potencialni vlagatelj, gostujoči profesor, ekonomski migrant ali prosilec za azil. Vsem tem, pa tudi slovenskim državljankam in državljanom v lastni državi je namreč namenjena informacijska platforma Kompas Podonavja. Nastala je v okviru Interregovega projekta, kjer je bil vodilni partner Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Gre za enega od 18 inštitutov, združenih pod okriljem Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Pozor, ne mešajte tega s SAZU, kar je krajše za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. To sta ločeni ustanovi, čeravno je SAZU ustanoviteljica ZRC SAZU in imata obe sedež na Novem trgu v Ljubljani. Pomembna razlika med njima je še, da SAZU, ki jo sestavlja največ 60 rednih in 30 izrednih članov, za svoje delovanje prejema sredstva iz državnega proračuna, ZRC SAZU pa se mora zanje potegovati na mednarodnih razpisih. Interregov projekt DRIM, v okviru katerega je nastala informacijska platforma Kompas Podonavja, je le eden mnogih razpisov, pri katerih je bil ZRC SAZU uspešen.

Kompas Podonavja (dostopen na http://si.danubecompass.org/?lang=sl) na enem mestu prinaša informacije, ki bodo marsikomu skrajšale čakanje za uradnimi okenci. Na to na šaljiv način opozarja stendap komik Admir Baltić (ki seveda ni raziskovalec Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, kot se je zapisalo avtorici enega izmed poprejšnjih zapisov o Kompasu Podonavja na spletni strani Reporter). Glavno sporočilo njegovega filmčka, namenjenega deljenju po družbenih omrežjih, pa je, da smo vsi lahko migranti, to še bomo ali smo že bili. O tem, da smo Slovenci tradicionalno narod izseljencev, navsezadnje priča obsežen seznam publikacij Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, dostopen tudi v e-obliki. Precej žalostno je, da se tega nekateri ne zavidajo oziroma si pred to nespodbitno resnico zatiskajo oči.

Ko se človek znajde v novem okolju, je dobra obveščenost tem bolj pomembna. Zato smo spletno kampanjo začeli tik pred Unescovim mednarodnim dnem splošnega dostopa do informacij, ki ga obhajamo 28. septembra. Le dobro obveščen človek lahko odloča o svojem življenju in vpliva na svojo usodo. Pri tem je vse bolj pomembno tudi, da zna razločiti med resničnimi in potvorjenimi vestmi v medijih. Proti temu pa obstaja eno samo zdravilo: znanje. ZRC SAZU se nikdar ne bo nehal zavzemati za to, da se dostop do njega omogoči vsem. Zato je 28. september tudi naš praznik.

Preberite izvirni članek na TEJ POVEZAVI.