Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bo Ilki Štuhec odjuga speljala sanjski nastop?

Deli na:
Bo Ilki Štuhec odjuga speljala sanjski nastop?

Foto: Profimedia

Potem ko je lani Zlato lisico, ki se je morala preseliti na Gorenjsko, zaradi poškodbe kolena spremljala kot gledalka, si na letošnji Zlati lisici, ki bo znova na Mariborskem Pohorju, želi nastopiti kot tekmovalka. Gre za domačinko, prepoznavni simbol Maribora, Ilko Štuhec. Uresničitev njene želje pa lahko prepreči le močna odjuga.

Najboljša slovenska alpska smučarka po tekmovalni upokojitvi Tine Maze se je v tej zimi šampionsko vrnila po poškodbi in operaciji kolena, zaradi katere je izpustila celotno sezono 2017/18 in ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Poškodba ji ni vzela občutkov za hitrost in drsenje, zato je ob vrnitvi na smukaške proge hitro nadoknadila izgubljeno in znova uprizorila predstave, ki so jo krasile in s katerimi je navduševala pred prisilno odsotnostjo.

Še zlasti čaroben je bil predpraznični decembrski postanek v Val Gardeni, kjer je Ilka zmagala na obeh tekmah, smukaški in superveleslalomski, ter vložila kandidaturo za smukaški globus, ki ga bodo na finalu sezone svetovnega pokala podelili marca v Soldeuu v Andori.

Italijanski Dolomiti ji ustrezajo. Dvakrat je stala na smukaškem odru za zmagovalke tudi tretji januarski konec tedna v Cortini d'Ampezzo. Po dveh slabših superveleslalomskih nastopih pa je minulo nedeljo v Garmisch-Partenkirchnu s petim mestom na smuku dokazala, da ni naključno del smukaškega vrha.

Dobri smukaški nastopi so Ilko in člane njene majhne ekipe prepričali, da se pred odhodom na svetovno prvenstvo v švedski Aare lahko brez težav pomeri na veleslalomski tekmi svetovnega pokala za Zlato Lisico v Mariboru.

Nastop pred domačimi navijači je dolgo visel v zraku. Letošnji urnik je zelo natrpan. Po Mariboru ne bo časa niti za trenutek predaha. Prvi trening smuka je na sporedu le tri dni po petkovi pohorski preizkušnji. Petega februarja je že na sporedu boj za medalje na superveleslalomu, 10. februarja pa bo Ilka Štuhec kot "bran-Ilka" napadala drugi naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.



A nastopu na domačem hribu se ni želela odreči. "To je bila velika Ilkina želja, da nastopi na domači tekmi. Kljub temu, da je spored pred svetovnim prvenstvom resnično zahteven za tekmovalke in spremljevalno ekipo, saj je selitev iz kraja v kraj zahteven proces, razdalja med Mariborom in Arejem pa je precejšnja. A seveda moramo spoštovati Ilkino željo, da nastopi pred domačimi navijači," je sporočila Darja Črnko, vodja ekipe Ilke Štuhec.

Tako ji lahko edino še vreme prepreči nastop na domači strmini, saj je za konec tedna v Mariboru napovedana otoplitev z dežjem.

Ne gre le za to, da je Štuhčeva domačinka, ki je zrasla na Pohorju, ampak je družinsko povezana z lisico. Njen dedek je bil prvi voznik mariborskega ratraka. V njegovi garaži so se generacije smučarjev naučile "piliti" smuči. Mama je bila najboljša že kot cicibanka.

Najboljša smukačica na svetu je pred dvema letoma dokazala, da so ji domači tudi kratki tehnični zavoji med vratci. Pred 20.000 gledalci je osvojila deseto mesto v slalomu in štirinajsto v veleslalomu za peto mesto v kombinaciji pohorskega pokala.

Čeprav po poškodbi v nogah nima niti ene minute tekmovalnih veleslalomskih zavojev, pa petkov veleslalomski nastop ne bo samo ekshibicijski, ampak si želi tekmovati v obeh vožnjah: "Ko je čas dopuščal, sem že trenirala to disciplino, nekaj pa še bom, tako da se že veselim nastopa v Mariboru," je po Garmischu dejala Štuhčeva.

Nazadnje je tekmovalno nastopila v veleslalomu pred več kot 22 meseci, ko je bila v Aspnu, na finalu sezone 2016/17, 21. Na slalomu je nastopila 9. decembra v eni vožnji kvalifikacij za paralelno tekmo v St. Moritzu. S 47. mestom se ni uvrstila v izločilne boje.