severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Magazin

Bi se Giro lahko vrnil v Slovenijo?

Deli na:
Bi se Giro lahko vrnil v Slovenijo?

Lanska dirka po Sloveniji (fotografija je simbolična). - Foto: Luka Vovk

Slovensko cestno kolesarstvo z uspehi tekmovalcev doživlja velik razcvet. Kolesarska zveza Slovenije (KZS) ga želi, kot je v pogovoru za Dnevnik dejal njen predsednik Pavel Marđonović, izkoristiti in na slovenske ceste pripeljati velik dogodek. Pogovarja se o organizaciji evropskega prvenstva, spet pa si želi, da bi Slovenijo obiskal tudi Giro.

Svetovno prvenstvo bi bil prevelik zalogaj, stroški organizacije evropskega prvenstva pa so manjši, a ga vseeno ne morejo izvesti brez pomoči države.

"Organizacija evropskega prvenstva bi bila možna že leta 2026, realno je to izvedljivo. Seveda s pomočjo države, sami tega ne moremo, saj je kolesarstvo šport, v katerem se vstopnic ne prodaja. Potrebujemo nekaj milijonov evrov. Za državo je sicer to velik zalogaj, a ekonomija pravi, da se vsak vložen evro v šport dvojno povrne," meni predsednik, ki želi, da bi v Sloveniji spet gostovala tudi dirka po Italiji, da bi bil v njej vsaj start ali cilj kakšne izmed etap.

Marđović trdi, da je bila izguba na KZS ob njegovem prihodu 150.000 evrov, zdaj so jo zmanjšali na približno 100.000 evrov. Uspehi tekmovalcev so ji zagotovo zagotovili nekaj več denarja, a hkrati so večji tudi odhodki, zaradi njih izgube še niso sanirali.

"KZS v svoje programe investira več kot v preteklosti. Predvsem veliko vlagamo v mladinski pogon. Uspehi za KZS pomenijo lažje delovanje, a tudi veliko večjo odgovornost in obvezo," trdi Marđonović in dodaja, da je zveza v dobrem stanju, da storili korak naprej pri PR delovanju, marketingu in organizaciji dirk. Da bo to še izboljšal, pa namerava kandidirati za nov mandat: "En štiriletni mandat je premalo za popoln razvoj in izboljšave je premalo."