Revija Reporter
Magazin

Bi lahko Lojze Slak ter Slavko in Vilko Avsenik posmrto prejeli Prešernovo nagrado

STA
207

30. sep. 2021 7:25 Osveženo: 7:30 / 30. 9. 2021

Deli na:

Lojze Slak

Slovenska ljudska stranka (SLS) je včeraj, ob deseti obletnici smrti slovenskega harmonikarja in avtorja mnogih ponarodelih pesmi Lojzeta Slaka, preko državnega svetnika Toneta Hrovata v postopek vložila predlog spremembe zakona o Prešernovi nagradi s ciljem, da bi Slaku ter Slavku in Vilku Avseniku lahko posthumno podelili Prešernove nagrade.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je kakovostna slovenska narodno zabavna glasba neupravičeno pogosto deležna slabšalnih oznak, čeprav dokazano razveseljuje in povezuje največ Slovencev doma in po svetu.

Pesmi V dolini tihi, Na Golici in mnogo druge narodno zabavne pesmi so nenadomestljive na najrazličnejših dogodkih, še posebej tistih s poudarjeno narodno in domoljubno vsebino. Posthumna podelitev Prešernove nagrade Slaku in bratoma Avsenik bi bil izraz priznanja vsem kakovostnim avtorjem in izvajalcem narodno zabavne glasbe, pomenila pa bi tudi popravo doslej premalo spoštljivega odnosa do te zvrsti glasbe in njihovih avtorjev in izvajalcev, so še zapisali.

Zakon o Prešernovi nagradi sicer v 4. členu določa, da se nagrada posmrtno praviloma ne more podeliti. Izjemoma se lahko podeli, če je ustvarjalec še živel na dan, ko je upravni odbor Prešernovega sklada prejel vse nominacije strokovnih komisij in lahko začne z odločanjem, še piše v zakonu.