Revija Reporter
Magazin

Proslava ob slavljenju Prešernovih nagrajencev letos pod motom Kam?

STA

7. feb. 2020 5:54

Deli na:

Dobitniki Prešernovih nagrad leta 2019.

Bobo

Cankarjev dom bo nocoj gostil državno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri bodo po tradiciji izpostavljeni letošnji dobitniki najpomembnejših nagrad v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo letos prejmeta fotograf Stojan Kerbler ter baletni koreograf, plesalec, dramaturg in režiser Milko Šparemblek.

Poleg njiju bo v središču pozornosti tudi šest nagrajencev Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v zadnjih treh letih: režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.

Umetniški program prireditve z naslovom Kam? je zasnoval režiser Vito Taufer. Za vsebinsko izhodišče je postavil Prešernovo Zdravljico, obred napitnice ob novem vinu, kjer je združena misel o prijateljstvu z željo po medsebojnem spoštovanju, miru, dobroti in svobodi, ki naj vladajo svetu.

Prireditev bo vodil igralec Tadej Toš, ki bo uvodoma tudi odpel Prešernovo pesem Kam?. Nastopili bodo še Magnifico, Aleksander Pešut - Schatzi, Iztok Mlakar, Matej Puc, Urška Arlič Gololičič, Vasko Atanasovski v kvartetu z Žigo Golobom, Miho Petricem in Marjanom Stanićem ter Komorni pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod taktirko Ambroža Čopija.

Na proslavi bo premierno zazvenela skladba Kličem vas, ki jo je na podlagi pesmi Srečka Kosovela za sopran, mešani pevski zbor, saksofon in šamanski boben uglasbila skladateljica Nana Forte.

Slavnostna govornica bo predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada Ira Ratej.