Revija Reporter
Slovenija

Kako naj se Janša znebi revanšizma: naj že potrdi evropska tožilca ali pa končno navede legitimne razloge, zakaj tega ne stori!

Ivan Puc
1.819

25. maj. 2021 11:47 Osveženo: 12:01 / 25. 5. 2021

Deli na:

Janez Janša

Bobo

V osnutku gradivu za kongres SDS GRADIMO SLOVENIJO (ta bo 19. junija v Slovenskih Konjicah) pledirajo za obrambo ogrožene demokracije, obstoječe ustavnega reda, za svetost pravil in zakonov, za utrditev parlamentarne demokracije ... Vse to je zapisano v onustku udarno spisane resolucije »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države«.

Ker je, kot so zapisali, SDS od začetka promotor demokracije in vladavine prava, ni razloga, zakaj bi vlada ne potrdila imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. Tako bo lahko 1. junija začelo z delom Evropsko javno tožilstvo (EJT) s sedežem v Luksemburgu.

Le še Finska in Slovenija nista posredovali imen delegiranih tožilcev. Na zahtevo predsednika vlade Janeza Janše najprej generalni sekretar in zdaj v. d. generalna sekretarka vlada te zadeve že več mesecev ne da na dnevni red seje vlade. Ta se sicer s predlogom državnotožilskega sveta, ki je izpeljalo kandidacijski postopek, le seznani in ga predloži EJT. V marsikateri evropski državi vlada nima niti te pristojnosti.

V vsem teh mesecih predsednik vlade ni navedel niti enega razloga, zakaj vlada ne opravi svojega dela. (Govorilo se je nekaj o pomanjkljivem znanju angleščine, a se je to izkazalo za neutemeljeno, nenazadnje bodo delegirani tožilci delovali v matičnih državah.)

Veliko je bilo špekulacij, da Janša obveznost več kot pol leta blokira, ker ga motita tožilski imeni: Matej Oštir zato, ker zavrnil ovadbo zoper POP TV in Tanja Frank Eler, ker je bila zraven pri pripravi tožbe po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora proti Janši. Takšna razloga sta v pravni državi in demokraciji popolnoma deplasirana.

Janez Janša bi takšne zanj hude špekulacije, ki ga prikazujejo kot revanšista s položaja najmočnejšega človeka v državi, lahko zavrnil in navedel prave legitimne razloge, če ti seveda obstoje. Še najbolj učinkovito bi jih demantiral s tem, da vlada končno pošlje imeni EJT.

Kaj počneta medtem prvaka koalicijskih strank Matej Tonin (NSI) in predvsem Zdravko Počivalšek (SMC) v prid demokracije in vladavine prava? Slednji se je kot kaže te dni zganil, a šele potem, ko se je nanj obrnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Po pogovoru z njim v petek je Počivalšek dopustil kompromis, po katerem bi najprej vlada poslale le eno tožilsko ime na sedež EJT.

Kot poroča Delo, je naša vlada celo preverjala možnost, da bi zadevo razpletli na način, da bi na EJT posli vsa štiri imena prijavljenih tožilcev v kandidacijskem postopku. Ne bo šlo, se je izkazalo. Kot je pojasnila glavna tožilka EJT Laura Kövesi, to lahko le (ne) potrdi kandidata ne more pa izbirat med več imeni tožilskih kandidatov.

Če premier Janez Janša ne bo pristal niti na omenjeni kompromis, je čas, da pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič odstopi. Ne glede na to, da se njenega odhoda predsednik vlade morda celo veseli.

Kot so zapisali v osnutku kongresne resoluciji vladajoče SDS »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države«: »Da, branili bomo ustavne temelje slovenske države, …« In kot je Marx rad navajal Ezopa: Hic Rhodus, hic saltus! oziroma Hegla: Hier ist die Rose, hier tanze! Tu je roža, tu pleši.