Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Magazin

Beli golob s Triglava: Novoletna poslanica za mir 2016

Deli na:
Beli golob s Triglava: Novoletna poslanica za mir 2016

Foto: Beli golob

Gianni Rijavec je kot vsako leto tudi letos 1. januarja na Kredarici prebral novoletno poslanico za mir Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Fundacija to počne tradicionalno vsako leto z "željo, da se stvari spremenijo na bolje, da se postavijo na pravo mesto". O poslanici v Belem golobu pravijo: "Napisana je kritično, izhaja iz razmišljanj, glav malih preprostih ljudi, torej je glas ljudstva, ulice. To se ljudje dnevno pogovarjajo, pogovarjamo na ulici. Akcijo vsako leto podpira helikopterska enota slovenske vojske. Vojska se tako vključujev mirovni proces, ki je tudi ena izmed njenih nalog, torej vzdrževati in ohranjati mir."

Poslanica 2016:

SPOŠTOVANE SLOVENKE, CENJENI SLOVENCI, DRŽAVLJANKE IN DRŽAVLJANI REPUBLIKE SLOVENIJE!

Ob letu osorej se z gorečimi željami po boljši prihodnosti ponovno obračam na vas iz tega simbolnega mesta pod vrhom Triglava, gore, ki za Slovenijo pomeni dom, domovino.« Oj Triglav moj dom kako si krasan…«. je pesem, ki jo je radgonski duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Zemljič leta 1894 pod imenom »Slavin« objavil v mariborskem bogoslovnem glasilu Lipica. Leta 1895 pa jo je odkril in uglasbil dovški župnik in skladatelj Jakob Aljaž. Mar je temu danes, 1. januarja 2016, še tako? Nam je Slovenija še domovina? Imamo še toliko moči, volje, si upamo reči s ponosom Slovenec sem?

Zdi se, da je velikansko število naših rojakov prepričanih, da je biti Slovenec in se počutiti pripadnika slovenskega naroda nekaj slabega, celo šovinističnega.. Izgubljamo nacionalno zavest, zato potrebujemo močno oporo v temeljih slovenstva, - v vrednotah, ki smo si jih ustvarili v zgodovini. Naša kultura je zaščitnica slovenske samobitnosti in zagotovilo našega obstoja. Iz tega potenciala je treba ustvarjati novo dodano vrednost, ki bo ključno izhodišče za naš obstoj in napredek. V pretiranem superiornem odnosu do vsega tujega kar naprej izgubljamo, svoje ozemlje, kulturno identiteto, položaj ter vlogo v lastni državi. Številčno smo majhna nacija, vendar se veličina nacije ne meri v kvantiteti, ampak kvaliteti. Torej, bomo Slovenci kot narod še obstali in se naprej razvijali? Predstavljam si, da mora država, ki se imenuje Slovenija tudi zastopati domovino Slovenijo, torej vse kar je slovensko. Najprej moramo spoštovati in centi svoje, domače in šele potem tuje. To je edina prava pot, če želimo »stati inu obstati«. Legendarna misel Primoža Trubarja je aktualna tudi danes, ko se zdi, »da smo bodisi pred obratom ali propadom«. Slovenci se obnašamo do sebe po reku 'homo homini lupus' (človek človeku volk)«. Pred 412 leti je v ta kontekst sodil sežig knjig, ki so takrat govorile o novem času in misli, ki je bila odprta v prihodnost. Upam, da danes temu ne bo tako če rečem, da je potrebno zaščititi slovensko kulturo - Slovenijo, z močno nacionalno noto, s pripadnostjo državi, ki bo vredna nositi ime Slovenija, ki bo zastopala domovino Slovenijo v vseh njenih razsežnostih.

V času, ki je pred nami je ogrožena identiteta evropskih narodov in celo njihov obstoj ter nasploh evropska kultura, ogrožen je globalni MIR, ki je temelj življenja. Tako ob svetovnem dnevu miru še posebej razmislimo o pomen miru kot osebni in družbeni odgovornosti, kot o vrednoti, za katero si moramo vsakodnevno prizadevati. Mir temelji na spoštovanju življenja, na grajenju medsebojnih odnosov, prijateljstvu in povezovanju!

Miru in ljubezni dragi prijatelji, skupaj v srcih in mislih za Slovenijo, da bomo lahko še s ponosom peli »Oj Triglav moj dom, kako si krasan…«

V imenu Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob vam želim srečno in mirno leto 2016!

loading...
Loading...