premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes je mednarodni dan žensk

Deli na:
Danes je mednarodni dan žensk

Foto: Reuters

Obeležujemo mednarodni dan žensk, ob katerem se vsako leto spomnimo dosežkov žensk, pa tudi razlik med spoloma. V Sloveniji imajo ženske v povprečju slabše plače kot moški, višjo stopnjo brezposelnosti, a višjo izobrazbo. Ministrica nja Kopač Mrak je v poslanici ugotavlja, da še danes z lahkotnostjo sprejemamo t. i. argumente naravne delitve dela.

V letu 2013 je povprečna mesečna bruto plača žensk dosegla 94,6 odstotka plače moških. Gledano po regijah so se povprečne bruto plače moških in žensk v letu 2013 najmanj razlikovale v jugovzhodni Sloveniji, največ pa v gorenjski statistični regiji.

Tradicionalno je skrb za bolnega otroka prepuščena ženskam. Ženske so tudi bolj izpostavljene tveganju revščine. V letu 2013 je bila stopnja tveganja revščine med ženskami 15,4-odstotna, med moškimi v Sloveniji pa 13,5-odstotna. Pod pragom tveganja revščine je v letu 2013 po statističnih podatkih živelo 157.000 žensk in 134.00 moških.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak v poslanici ob dnevu žena poudarila, da je bilo na področju pravic žensk in enakosti spolov v zadnjih desetletjih narejenega ogromno, vendar ne dovolj. "Past, v katero se lahko ujamemo zdaj, je spanje na lovorikah doseženega. In to nam ne bi prineslo napredka, lahko nas celo vrne v obdobje, ko danes samoumevne pravice, še niso bile niti umevne, kaj šele samoumevno. Enakost spolov je po njenem mnenju pomembno načelo demokracije, ki je zapisano tudi v ustavi.