Revija Reporter
Magazin

Beletrina Digital pridobila podporo programa Ustvarjalna Evropa

STA

25. sep. 2024 12:42 Osveženo: 12:45 / 25. 9. 2024

Deli na:

Beletrina digital

posnetek zaslona

Multimedijska platforma Beletrina Digital, ki ponuja elektronske in zvočne knjige, filme in druge vsebine, je pridobila podporo EU v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Projekt založbe Beletrina je komisijo prepričal kot prispevek k povečanju dostopnosti evropskih kulturnih vsebin. Dobrega pol milijona evrov nameravajo vložiti v nadaljnji razvoj.

S platformo Beletrina Digital so prepričali na pozivu Creative Innovation Lab, ki je namenjen projektom, ki oblikujejo, razvijajo in/ali širijo inovativna orodja, modele ali rešitve za evropski avdiovizualni sektor ter druge kulturne in ustvarjalne sektorje.

Kot so sporočili z založbe, je komisija platformo prepoznala kot pomemben evropski prispevek k povečanju dostopnosti evropskih kulturnih vsebin, pri čemer posebej izstopajo sodelovanja z vodilnimi založniki in filmskimi distributerji iz Slovenije in širše. Komisija je poudarila, da projekt postavlja nove standarde v povezovanju knjižnega in avdiovizualnega sektorja, s čimer premika meje tradicionalnih načinov distribucije kulturnih vsebin, s pokrivanjem več kulturnih sektorjev pa je pomembna inovacija na področju pretočnih platform.

Komisija je izpostavila tudi regijsko razsežnost Beletrine Digital, ki vključuje številna mednarodna partnerstva in sodelovanja. Med drugim je inovativnost projekta prepoznala tudi zaradi vključevanja umetne inteligence pri prevajanju podnapisov za avdiovizualne vsebine, kar omogoča hitrejšo prilagoditev in izboljšano dostopnost vsebin.

Po napovedih direktorice platforme Alme Čaušević Klemenčič bodo dobrega pol milijona evrov namenili zlasti nadaljnjemu razvoju platforme in dodatnih tehnoloških orodij z uporabo umetne inteligence, pri čemer bodo sodelovali s partnerji iz širše regije. "Tako bomo nadgradili uporabniško izkušnjo ter ponudili še širši spekter kvalitetnih vsebin, dostopnih v slovenskem jeziku," je povedala. Trajanje projekta je dve leti.

Platforma Beletrina Digital združuje e-knjige, zvočne knjige, filme, podkaste in novinarske prispevke. Zasnovali so jo na podlagi več kot 25-letnih založniških izkušenj. Uporabnike spodbuja k raziskovanju novih vsebin in formatov, nad katerimi uredniško bdi večkrat nagrajena pisateljica Irena Svetek, ki pripravlja tudi tedenske izbore.

Na njej je trenutno več kot 3500 elektronskih knjig, od tega 3000 v slovenščini, več kot 4000 zvočnih knjig, 550 domačih in tujih filmov s slovenskimi podnapisi ter kurirane vsebine v obliki člankov in podkastov. Vsebinsko platforma ponuja od nagrajenih literarnih del do art-house filmov in ekskluzivnih prispevkov, kar omogoča poglobljen vpogled v svet kulture, umetnosti in sodobne družbe, piše v sporočilu za javnost.

Beletrina sicer v okviru programa Ustvarjalna Evropa vodi tudi platformo več kot 30 evropskih pesniških festivalov Versopolis. Z Združenjem evropskih založnikov in drugimi evropskimi deležniki sodeluje pri projektu ThinkPub, v okviru katerega razvijajo inovativna orodja za izobraževanje na področju založništva, posebno pozornost pa namenja tudi projektu Novel EU, ki podpira nastajanje novih prevodov iz evropskih jezikov s posebnim poudarkom na njihovem uveljavljanju med mladimi.