poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Konstantin Haag in Jagoda Kumrić Njena.si

Zvezdnika serije Botri ujeta med romantičnim ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avatar: Pot vode prebil mejo dveh milijard dolarjev zaslužka v kinih

Deli na:
Avatar: Pot vode prebil mejo dveh milijard dolarjev zaslužka v kinih

Avatar - Foto: Profimedia

Eden najdražjih filmov v zgodovini Avatar: Pot vode, katerega produkcija je stala 350 milijonov dolarjev, več deset milijonov pa je šlo za promocijo, je konec preteklega tedna v svetovnih kinodvoranah od svojega prvega predvajanja sredi decembra lani presegel dve milijardi dolarjev prodaje.

Avatar: Pot vode je zdaj eden od le šestih filmov v zgodovini, ki so presegli mejnik dveh milijard dolarjev. To je doslej uspelo filmom Maščevalci: Endgame, Titaniku, Vojna zvezd: Sila se prebuja, Maščevalci: Neskončna vojna in predhodniku iz leta 2009 filmu Avatar.

Po šestih vikendih v kinematografih je nadaljevanje Avatarja iz leta 2009 po Disneyjevih podatkih po svetu v kinematografske blagajne prineslo približno 2,02 milijarde ameriških dolarjev, od tega 1,43 milijarde dolarjev na mednarodnih trgih.

Na platnih kinodvoran IMAX je film zaslužil 227 milijonov dolarjev, s čimer je za IMAX postal drugi najdonosnejši film vseh časov. Izvršni direktor kinodvoran IMAX Richard Gelfond je predvsem zaradi Avatarja izjavil, da so bile napovedi o koncu kinodvoran prezgodnje.Gelfond je za spletni medij Yahoo Finance izjavil, da je bilo zaprtje kinodvoran v času pandemije covida-19 hud udarec, sami filmski studii pa so zadeve poslabšali s povečevanjem produkcije za spletno predvajanje.

Po podatkih družbe Comscore so v ZDA v letu 2022 s filmi v kinodvoranah dobili 7,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 70 odstotkov več kot leta 2021 ampak 30 odstotkov manj kot leta 2019.

Avatar: Pot vode je pretekli konec tedna v kinodvoranah zaslužil 20 milijonov dolarjev, na drugo mesto je s tretjega skočil film Kocur v škornjih: Kocurki: Zadnja želja z 11,5 milijona dolarjev, na tretje mesto je z drugega padel znanstvenofantastični film M3GAN o robotski lutki, ki je zaslužil 9,8 milijona dolarjev.