stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Art kino mreža Slovenije v letu 2019 blizu 500.000 gledalcem

Deli na:
Art kino mreža Slovenije v letu 2019 blizu 500.000 gledalcem

Kinodvor - Foto: Nada Žgank

Art kino mreža Slovenije (AKMS) je v letu 2019 zabeležila skoraj 486.200 gledalcev filmov. Ljubitelji filmov so si ogledali okoli 11.000 filmskih projekcij, od tega 1404 slovenskih. Predsednica AKMS Nina Ukmar je za STA povedala, da bodo zelo veseli, če ostanejo številke stabilne, prihodnji cilji pa se dotikajo filmske vzgoje in videa na zahtevo.

Na sedežih 28 kinodvoran v 27 slovenskih krajih je v letu 2019 v filmskih izkušnjah uživalo skoraj 486.200 gledalcev na 10.917 filmskih projekcijah. V primerjavi z letom 2018 gre za kar 620 projekcij več in za skoraj 8,5-odstotno povečanje obiska, so zapisali v sporočilu za medije.

Dodali so, da se je znova izkazalo, da v AKMS odlične rezultate dosegajo slovenski filmi. Te si je na 1404 projekcijah ogledalo skoraj 79.000 gledalcev, t.j. več kot 16 odstotkov zabeleženih gledalcev.

Kot je v telefonskem pogovoru za STA povedala predsednica AKMS Nina Ukmar, točnih podatkov o najuspešnejših slovenskih filmih letos niso zbirali, so pa zagotovo zelo visoko filmi Preboj v režiji Dejana Baboska, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, Košarkar naj bo 2 Borisa Bezića in Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart.


Po njenem mnenju je število gledalcev, ki so jih dosegli v letu 2019, zelo visoko. V odgovoru na vprašanje, če je cilj za leto 2020 obisk 500.000 gledalcev, je ostala skromna: "Veseli bomo vsakega odstotka. Številke, ki jih vidimo v evropski kinematografiji oziroma v Europa Cinemas mreži, se ponekod tudi nižajo, zato smo zelo veseli, da je pri nas ta dvig, gotovo pa to ne bo trajalo. Večno se številke ne bodo dvigale. Če ostanemo stabilni, bomo zelo veseli."

"Naš cilj in strategija sta, da bi napredovali na področju filmske vzgoje in iščemo sredstva za to. Poleg tega pa je naš velik izziv tudi video na zahtevo. Tudi na tem področju se obetajo nadgradnje in spremembe, ki bi okrepile določene ciljne skupine, ki si filmov zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo ogledati v dvorani. To bi radi vključili v naš kino sistem. Ta nadgradnja je nujna," je povedala glede ciljev združenja, ki bo v marcu praznovalo 10. obletnico ustanovitve.

Art kino mreža Slovenije je združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega ter umetniškega filma. Je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje pravnih in fizičnih oseb, ki so se povezale z namenom medsebojnega sodelovanja in razvoja delovanja kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, izmenjave izkušenj, strokovnega znanja in informacij s področja razširjanja in promocije filmske kulture in filmske vzgoje ter promocije in prikazovanja kakovostnega in umetniškega filma v slovenskih kinematografih, piše na njihovi spletni strani.

Združenje sestavlja 25 članov, med njimi Cankarjev dom, Kinodvor, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Brežice, Kulturni dom Cerknica, Kino Sora Škofja Loka, Filmsko gledališče Idrija, Mestni kino Ptuj, Kino Slovenska Bistrica in Kino Vrhnika. Kot piše v sporočilu za medije, so člani AKMS pri svojih programskih odločitvah samostojni, vendar pogosto združijo moči pri promociji in koordiniranem prikazovanju izbranih, predvsem slovenskih filmov.