Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

covidno potrdilo, lokal, italija Svet24.si

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Stanje je...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

poljub Dobra karma

Ta 4 astrološka znamenja so v spolnosti nenasitna

Tadej pogačar Njena.si

Tadej Pogačar svojo Urško ljubi že tri leta

Kolumnisti

Žiga Turk ne razume vloge medijev v demokratični družbi: Janšev boj z mediji ne more biti legitimen - legitimno je, da mediji nadzorujejo oblast!

Deli na:
Žiga Turk ne razume vloge medijev v demokratični družbi: Janšev boj z mediji ne more biti legitimen - legitimno je, da mediji nadzorujejo oblast!

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Medije v Sloveniji vidim kot politične igralce. Mediji sami imajo bolj v rokah leve stranke, kot imajo slednje v rokah medije. So močnejši od večine strank. Boj z njimi je zato, ker so sami politični akterji, legitimen,« pravi Žiga Turk v intervjuju za Reporter.

Čeprav se Žiga Turk rad predstavlja kot politični liberalec, ne razume vloge medijev v demokratični družbi. Njihova naloga je nadzor oblasti, ne pa zlizanost z njo. Zgolj mediji, ki so neodvisni od političnih strank, lahko nadzirajo oblast. Brez svobode medijev ni demokratične družbe, na kateri temelji EU.

A ne le mediji, tudi civilna družba ne more biti privesek političnih strank, ampak njena dopolnitev. Vloga tako medijev kot civilno družbenih organizacij je v tem, da oboji nadzirajo oblast, hkrati pa razkrivajo anomalije v vseh družbenih podsistemih oziroma, če gre za civilno družbene organizacije, dajejo pobude za izboljšanje kvalitete življenja.

Žiga Turk: Levica je uničila vlado, zdaj bo še opozicijo

Drži, da so mediji na levici močnejši od političnih strank in da imajo nanje močan vpliv, vsekakor večjega kot stranke na te iste medije. A takšno razmerje na levici je moteče predvsem za desnico, zlasti za njen avtoritarni del, ki si medije in razna društva zamišlja kot priveske strank oziroma največje desne stranke.

Poglejmo samo položaj medijev, ki jih je ustanovila SDS. To v resnici niso mediji, ampak strankina trobila, v odnosu do stranke nimajo nobene avtonomije, saj je vodstvo stranke tisto, ki določa uredniško politiko, povsem nasprotno od položaja na levici, kjer Turk ugotavlja, da mediji kreirajo strankarsko politiko.

Podobno velja tudi za razne civilno družbene organizacije, ki so nastale pod okriljem SDS: od Zbora za Republiko do Združenja VSO, prvi spominja na nekdanjo SZDL v komunističnem režimu, drugo pa na borčevsko organizacijo, čeprav ima slednja večji vpliv na leve stranke, medtem ko je prva zgolj izpostava največje desne stranke.

Žal se je politiki največje desne stranke v zadnjih letih povsem podredilo tudi Združenje novinarjev in publicistov, ki je bilo v času, ko sem ga jaz vodil, povsem avtonomno in neodvisno od politike, pod sedanjim vodstvom pa si niso upali opozoriti na pritiske SDS na uredništvo Reporterja, ker se niso hoteli zameriti njenemu prvaku.

Navsezadnje nas je zaradi intervjuja z Žigom Turkom decembra 2016, v katerem je ta izjavil, da bi z veseljem volil stranko, ki bi jo vodila Romana Jordan, prvak SDS ožigosal z glasilom Kučanovega foruma, bralce pa pozval, naj odpovedo našo revijo.

Kaj je v intervjuju Žige Turka za Reporter tako zjezilo Janeza Janšo

Če je torej Janšev boj proti medijem legitimen, kot pravi Turk, potem bi bil tudi on sam žrtev tega boja ali pa vsaj njegova kolateralna škoda. Po isti logiki so (bili) tudi pritiski Gregorja Golobiča in politikov leve provinience na medije in posamezne novinarje legitimni, s čimer je prav tako težko soglašati.

Dokler bodo mediji nadzirali politične stranke in krojili njihovo politiko, bomo živeli v svobodni in demokratični družbi, če bo kdaj (spet) obratno, pa se bomo prebudili v podobnem avtoritarnem sistemu, v katerem smo še nedolgo nazaj živeli.

Loading...