prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

sola solarji bobo Necenzurirano

Strelski pohodi po šolah, ki jih ni bilo

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Raiven Njena.si

Raiven razgaljena na naslovnici?

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Se Golobu ponavlja Cerarjeva zgodba? Centri moči, ki so ga nastavili, ga zdaj rušijo

Deli na:
Se Golobu ponavlja Cerarjeva zgodba? Centri moči, ki so ga nastavili, ga zdaj rušijo

Foto: Primož Lavre

Spet prevladuje vtis, da poskušajo posamezniki z zvezami v njihovem interesu ali interesu njihovih prijateljev ali somišljenikov s posredovanjem in pritiski spremeniti zakonite odločitve vlade Roberta Goloba.

Gre tudi za interesne skupine, rentnike, ki so v ozadju izjemno dobro organizirane za sistemsko črpanje javnega denarja. Ugnezdijo se v državna podjetja, ki jih upravlja politika, obenem pa med nezakonitim lobiranjem vsiljujejo spremembe zakonodaje.

Pravzaprav ni nič novega, kar se ne bi dogajalo že za časa vlade Mira Cerarja. Po enem letu vodenja izvršne oblasti je profesor prava omenjal »neke centre moči«, ki jih seveda ni opredelil. Razumel jih je v kontekstu nasprotovanja spremembam, ki jih snuje vlada. Takrat je šlo za privatizacijo Telekoma in različne interese v SDH.

Foto: Jure Klobčar - Robert Golob

Cerar je namigoval na skrite sile, ki rušijo vlado. Tudi takoj po odstopu je dejal, da delujejo krogi, ki želijo »na vsak način ustaviti prihodnji razvoj Slovenije«. Leto pozneje, ko že nekaj časa ni bil več predsednik vlade, bil pa je zunanji minister, je dejal, da se vse vlade srečujejo z zakulisnimi centri moči.

Izpostavil je »kapitalske centre moči in druge interesne skupine, ki zelo vplivajo na politiko«. No, nekateri analitiki so menili, da je za izjemen uspeh lahko hvaležen tistim, ki so ustvarili za to vse potrebne okoliščine. Tako kot so mu pomagali, mu podporo tudi zlahka umaknejo – in njegova fantastična zgodba so bo sesula kot hiša iz kart.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24