muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Se Golobu ponavlja Cerarjeva zgodba? Centri moči, ki so ga nastavili, ga zdaj rušijo

Deli na:
Se Golobu ponavlja Cerarjeva zgodba? Centri moči, ki so ga nastavili, ga zdaj rušijo

Foto: Primož Lavre

Spet prevladuje vtis, da poskušajo posamezniki z zvezami v njihovem interesu ali interesu njihovih prijateljev ali somišljenikov s posredovanjem in pritiski spremeniti zakonite odločitve vlade Roberta Goloba.

Gre tudi za interesne skupine, rentnike, ki so v ozadju izjemno dobro organizirane za sistemsko črpanje javnega denarja. Ugnezdijo se v državna podjetja, ki jih upravlja politika, obenem pa med nezakonitim lobiranjem vsiljujejo spremembe zakonodaje.

Pravzaprav ni nič novega, kar se ne bi dogajalo že za časa vlade Mira Cerarja. Po enem letu vodenja izvršne oblasti je profesor prava omenjal »neke centre moči«, ki jih seveda ni opredelil. Razumel jih je v kontekstu nasprotovanja spremembam, ki jih snuje vlada. Takrat je šlo za privatizacijo Telekoma in različne interese v SDH.

Foto: Jure Klobčar - Robert Golob

Cerar je namigoval na skrite sile, ki rušijo vlado. Tudi takoj po odstopu je dejal, da delujejo krogi, ki želijo »na vsak način ustaviti prihodnji razvoj Slovenije«. Leto pozneje, ko že nekaj časa ni bil več predsednik vlade, bil pa je zunanji minister, je dejal, da se vse vlade srečujejo z zakulisnimi centri moči.

Izpostavil je »kapitalske centre moči in druge interesne skupine, ki zelo vplivajo na politiko«. No, nekateri analitiki so menili, da je za izjemen uspeh lahko hvaležen tistim, ki so ustvarili za to vse potrebne okoliščine. Tako kot so mu pomagali, mu podporo tudi zlahka umaknejo – in njegova fantastična zgodba so bo sesula kot hiša iz kart.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24