Revija Reporter
Slovenija

Kako nas lupijo trgovci: marže skrivajo z razlogom

Biserka Karneža
9 906

18. apr. 2022 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Primož Lavre

Zmanjšanje in objava trgovskih marž je v interesu pridelovalcev in potrošnikov, toda trgovci vztrajajo, da so marže njihova poslovna skrivnost. Cene v trgovinah so lahko višje tudi za sto odstotkov in več, kot znašajo nabavne cene pridelovalcev.

Kupci lahko opazijo, da je račun ob vsakem odhodu iz trgovine nekoliko višji, zato bolj kot poprej spremljajo akcije in kupujejo ob najbolj ugodnih časih.



Koliko imajo od teh podražitev slovenski pridelovalci in kakšni so njihovi odnosi s trgovci, ki so si ustvarili dobičke v času epidemije in si jih obetajo tudi med sedanjo krizo?

Kaj se je dogajalo na trgih evropskih držav med epidemijo kovid-19, je pojasnil Igor Hrovatič, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Kako samooskrbna je Slovenija in kakšno je lahko ravnanje trgovcev v prihodnjih mesecih?

Kdaj so trgovci pripravljeni znižati marže in kakšna je njihova praksa prodaje po akcijskih cenah? Kakšne informacije bi moral imeti potrošnik?

Zakaj so problematične blagovne znamke trgovcev in kako poteka trgovina z zelenjavo in sadjem?

Svoje izkušnje s trgovci sta povedala samostojna kmetovalca Branko Majerič iz Moškanjcev in Ivan Bučar iz Grosuplja. Četudi vsi kmetje že jutri začnejo opuščati pridelavo, se zaradi tega ne bo nihče obremenjeval, je prepričan pridelovalec Ivan Bučar: »Cena, ki ne krije proizvodnih stroškov, je zame miloščina.«

Zakaj ni bil sprejet pravilnik o obveznem označevanju surovin?

Kaj je bilo razkrito v raziskavi med deležniki v verigi preskrbe s hrano na temo Vpliv epidemije kovida-19 na odnose v verigi?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24