severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Kolumnisti

Ko Bratušek, Šarec, Mesec »nevede« potrdijo zakone, ki so jim v času Janševe vlade nasprotovali

Deli na:
Ko Bratušek, Šarec, Mesec »nevede« potrdijo zakone, ki so jim v času Janševe vlade nasprotovali

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Na srečo nas ob ujmi in »pametni« oblasti pogosto razveseljujejo športniki. Letošnji Tour de France je bil res nekaj posebnega. Napete boje nam je tu in tam zagrenil Danec Jonas Vingegaard, ki je kmalu po polovici tekmovanja ugnal Tadeja Pogačarja. In skorajda nepremagljivi Pogi, ki nikoli ni kazal izmučenega izraza na obrazu, je tokrat končno postal skorajda naš Primož Roglič!

Trpeli smo z njim in po izgubi minut upali, da bo vendarle prišel do Pariza in ohranil drugo mesto! A glej ga zlomka! Ko je premagal herpese, nagajivi želodec in podobne zadeve, je celo zmagal na zadnji gorski etapi! Zdaj nas lahko skrbi le, da ne bo Vingegaard, sicer klubski kolega Rogliča, postal naš glavni »sovražnik«!? Bo na španski Vuelti skušal premagati Rogliča ali mu bo pomagal?

Dobro je, če lahko poleg športnikov kdaj pohvalimo tudi kakšnega politika; če stori kaj dobrega, četudi je to njegova naloga, ga je treba pohvaliti. In premier Golob je dobro in hitro reagiral ob neurjih, ki so prizadela veliko ljudi. Takoj je spodbudil spremembo zakonodaje, s katero bodo prizadeti dobili pomoč države že jeseni in ne šele prihodnje leto. Hvalevredno!

Ni pa vse zlato, kar se sveti! Zakon o dolgotrajni oskrbi? Minister S. Maljevac ga, sicer vedno manj glasno, proglaša za zgodbo desetletja, kar po eni strani tudi je. Dvajset let so ga različne politične opcije mečkale! Uvedli bi dodatni davek, in bi ga že zdavnaj imeli! Kot zdaj. Ob tem, da je v Sloveniji delo med najbolj obdavčenimi v Evropi, je pa res mala malica dodati en odstotek gor ali dol!

Da ne bi morali uveljavljati zakona, ki ga je sprejela Janševa vlada, Je Golob pohitel in kar mimo ekonomsko-socialnega sveta zakon poslal v proceduro. Tako zdaj zakon imamo – in dodatne stroške! Delodajalske organizacije pa so začasno izstopile iz sveta! Nočejo biti le statisti in nasprotujejo dodatnim finančnim obremenitvam, ki jih uvaja in načrtuje vlada. Hočejo celovit pogled na prihajajoče ukrepe in zakone, gospodarstvo mora vedeti, kaj ga čaka, ne pa da izza vsakega vogala skoči nova dajatev, nova obremenitev dela.

Ni pošteno, da vlada ne uredi javnega sektorja, tu pušča anarhijo, ki je ne morejo urediti nobena dodatna sredstva, in hkrati ljudem nalaga nove dajatve, davke, nove obveznosti za vzdrževanje te anarhije.

Kaj bo prinesel zakon o delovnih razmerjih? Kaj pokojninska reforma? O davčni politiki pa nič!? Kako pomembno je gospodarstvo, tega se Golob očitno ne zaveda že vse od začetka vladanja. Večino pozornosti je usmeril v boj proti Janši in se povsem naslonil na civilno družbo. Žal zgrešena politika, politika brez prave vizije … Delodajalci ne kolesarijo in ne kričijo po ulicah, pred parlamentom, pred vlado in ne prinesejo kot civilna družba, mimogrede, nekaj tisoč, deset tisoč podpisov  o čemerkoli – tudi o »ukinitvi« države, če bo treba! Da pa je naš vsakdanji kruh odvisen od njih, od gospodarstva, in bodo morda rezine vedno tanjše, se bo pa tako poznalo šele čez nekaj let, krive pa bodo naslednje vlade …

Ob vsem tem pa minister za delo L. Mesec vsake toliko užaljen zabrusi, da so v dialogu tri strani in so potrebni kompromisi. Res je, a očitno kompromisi ne gredo v korist delodajalcev, gospodarstva in navsezadnje tudi ne delavcev. Zadnja desetletja so bili ob takšnih in drugačnih pogajanjih najbolj nemirni sindikati (praviloma so vselej dosegli svoje), zdaj so očitno še kar zadovoljni, B. Štrukelj, sicer vedno najbolj glasni sindikalist, je blizu Levici …

Vladni kabinet pa je dokaj ravnodušen do delodajalcev, čeprav je premier Golob na POP TV namignil, da bodo o dajatvi za dolgotrajno oskrbo še »razmišljali«. Kar naj in hitro! Morda se bo R. Golob v naslednjih letih spet posvetil elektriki, večina nas pa bo plačevala davke zgrešene politike. Že zdaj imamo menda najdražjo elektriko v Evropi! A nimamo na vrhu vlade strokovnjaka zanjo?

Ni pošteno, da vlada ne uredi javnega sektorja, tu pušča anarhijo, ki je ne morejo urediti nobena dodatna sredstva, in hkrati ljudem nalaga nove dajatve, davke, nove obveznosti za vzdrževanje te anarhije. Organizacija v javnem sektorju in državni upravi, delovni procesi, sistem vodenja, neobstoj hierarhije …, vse to je praviloma neracionalno, kar še najbolj občutimo v zdravstvu, na kar tudi javno opozarjajo celo zdravniki.

Foto: Bobo - Četverček Kul čaka na morebitne koalicijske partnerje po volitvah

Pa brezplačna kosila v šolah – tudi za premožne, pa za zdaj navidezno ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – saj ni čudno, da potrebujemo nove dajatve, nove davke! Zato je tudi novi davek za »lepšo starost?« treba jemati z rezervo. Kam bo novi davek šel? Za oskrbo v domovih, stanovanje in hrano v njih bomo še naprej plačevali sami. Pomoč na domu? Če bodo »socialci« presodili, da si jo zaslužimo. Koliko pa bo šlo za birokracijo, administracijo, za vzdrževanje anarhije v javnem sektorju?

Kako neresno deluje politika, pričajo dogodki, izjave in dejanja oblastnikov. Lani februarja so, npr. zakonu o tujcih in mednarodni zaščiti, ki ga je sprejela Janševa vlada, »kulovci« odločno nasprotovali, zdaj pa so ga, nevede, potrdili. Menda je šlo za paketno glasovanje in niso vedeli o čem glasujejo, so razlagali ministri L. Mesec, M. Han … Kolikokrat se jim zgodi, da ne vedo o čem glasujejo?

Zelo podobna je tudi izjava ministra za obrambo M. Šarca, ko je govoril o KUL, o nekdanji opozicijski povezavi Saba, LMŠ, Levice … Takrat smo morali potrditi marsikaj, samo da je bil mir v hiši, je rekel (Delo). Upa, da se obdobje KUL nikoli več ne ponovi. In takrat so bili v opoziciji! Kaj šele zdaj sprejemajo, potrjujejo, da je mir v hiši, ko so v koaliciji, na oblasti!? Vede ali nevede. A. Bratušek, M. Šarec, L. Mesec …, sami odločevalci, ki se pač včasih zmotijo in potrdijo »zgrešene« ukrepe.

Če bo šlo takole naprej, nam tudi bog ne more več pomagati!