Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vsaka stranka, ki vas prepričuje, da NLB ne bi smeli prodati, vam dejansko oglašuje kriminalne združbe

Deli na:
Vsaka stranka, ki vas prepričuje, da NLB ne bi smeli prodati, vam dejansko oglašuje kriminalne združbe

Foto: Primož Lavre

Počasi prihajamo v čas, ko se bo predvolilna kampanja začela v vsej polnosti in ko bodo ušesa povprečnega volivca krvavela zaradi norih izjav, peristaltika ga bo zaradi predvolilnih obljub silila v nekajtedensko diarejo, možgani pa se mu bodo zaradi nesmiselnih in nelogičnih izjav kar naprej poskušali izklapljati.

V tem komentarju vam nameravam podati nekaj drobnih nasvetov, kdaj politikom prisluhnite in kdaj raje s kladivom razbijte televizor in s tem za zmeraj preprečite, da v vaše stanovanje vdirajo ideje in trditve retardiranih umov.

Seveda bi bilo koristno, če bi katera izmed političnih strank razmišljala v smeri podpiranja kapitalizma in zavračanje samoupravnih izrodkov tipa demokratični socializem, toda glavni ideji, ki bi se morale s kampanjo prebiti do državnega zbora, sta pravzaprav dve: brutalen obračun s kriminalom in korupcijo vseh vrst in vrnitev države v nadnacionalne povezave, v katere smo vstopili.

Brutalen obračun s kriminalom in korupcijo mora biti prva reforma naslednje vlade, saj je doslej že popolnoma jasno, da vse druge reforme ne morejo biti učinkovite, če se ne konča z nekaznovano kleptomanijo. Naj bom nekoliko bolj natančen, nikakor ne menim, da bi se morala predvolilna kampanja spremeniti v tekmovanje v etiki ali pa v naštevanje teoretičnih primerov kriminala in korupcije, kvečjemu nasprotno. Razprave in obljube bi morale postati divje in nepovratne.

Vsak, ki bo obljubil, da bo s prvim dnem, ko postane mandatar nove vlade, najprej naredil izredni nadzor nad policijo, Sovo in državnim tožilstvom, si lahko pridobi vašo pozornost. Vsak, ki bo obljubil, da ne bo imel težave z množičnim zapiranjem vodilnih kadrov na policiji, na tožilstvu in v Sovi, če se izkaže, da so delovali korumpirano, mora biti mandatar, ki lahko spremeni okoliščine, v katerih se trenutno potaplja ta država. V tem kontekstu je popolnoma razumljivo, da je potrebno opraviti tudi izredni nadzor nad delom sodstva in javne uprave, spet zaradi normalizacije države.

Če menite, da pretiravam, potem poskusite odgovoriti na vprašanje: zakaj nihče od teh, ki so državljane okradli za 5 milijard evrov v največji kriminalni shemi v zgodovini države, to je banksterizmu, ne odgovarja. Brez odgovora na vprašanje, kdo v policiji, tožilstvu in sodstvu je omogočil, da se bančni kriminalci še vedno izogibajo roki pravice in celo tkejo nove mreže, ta država ne more nikamor.

Tudi če bi izničili vse davke, vse privatizirali in racionalizirali do zadnjega centa, država, ki temelji na odločevalcih, ki so kriminalci, ne more delovati. Policija bi morala začeti odgovarjati tudi na vprašanje, zakaj se je ta država spremenila v raj za narkotike in gojišče islamskega fundamentalizma. Razen če ni postal že konsenz to, da vzgojimo generacije »hašišarskih« vehabij.

Druga točka, ki bi morala biti na predvolilnih soočenjih, je umestitev Slovenije v mednarodnih povezavah. Trenutno je Slovenija del EU in Nata, to sta varnostni in ekonomski sistem, ki definirata delovanje naših institucij. Vsekakor je na mestu premislek o tem, ali naj bo Slovenija še naprej del teh združenj, ne more pa biti legitimno premikanje proti, recimo, Ruski federaciji, medtem ko smo del EU in Nata.

Vsaka stranka, ki vas prepričuje, da NLB ne bi smeli prodati, vam dejansko oglašuje kriminalne združbe, vsaka stranka, ki bi rada delila denar med volivce, recimo za to, da bi se narod bolj razplojeval ali imel univerzalni temeljni dohodek, je identična nategunom, ki prodajajo ponzijeve sheme.

In to ne sme in ne more biti legitimno, niti če Škrabec s svojim Rikom poslovno prosperira v tej državi ali če nekdanji predsednik Milan Kučan obiskuje moskovsko vojaško parado na dan osvoboditve in če ljubljanski župan tam dobiva visoka ruska odlikovanja. To so sicer zanimive, ampak popolnoma njihove zgodbe in ne morejo biti del slovenske politike. Razen če omenjeni organizirajo stranko, se odpravijo na volitve, tam dobijo mandat za sestavo nove vlade in Slovenijo izključijo iz EU in Nata in jo priključijo k Ruski federaciji.

Dodajmo še nekaj svarilnih znakov, ki bodo kazali, da so politične stranke zgolj podaljšek kriminalnih združb iz sivine ali pa konglomerat bebcev. Vsaka stranka, ki vas prepričuje, da NLB ne bi smeli prodati, vam dejansko oglašuje kriminalne združbe, vsaka stranka, ki bi rada delila denar med volivce, recimo za to, da bi se narod bolj razplojeval ali imel univerzalni temeljni dohodek, je identična nategunom, ki prodajajo ponzijeve sheme.

Vsak, ki bo proti privatizaciji, je za ohranitev neformalnih struktur, ki iz sivine vplivajo na politiko za to, da bi si zagotovili svoj kolač po paradržavni ekonomiji. Vsak, ki je za državno zdravstvo, vam v resnici razlaga, da ga zanima, kako bi pod politično kontrolo distribuiral sredstva prijateljskim interesnim skupinam, in vsak, ki je proti nižjim davkom, vam sporoča, da boste vse zapitke morali plačati vi.

Brez izjemno brutalnega obračuna s kriminalci v slovenski javni upravi nobena reforma ne bo uspela, brez jasne odločitve, kateremu delu sveta pripadamo, bomo dokončno postali svetovni »šupak« brez zaveznikov, brez racionalne ekonomske politike pa balkanska kloaka.

Morda je tak svet, izrisan v glavah izbranih mnenjskih voditeljev, toda to ni nujno tudi svetla prihodnost za naše zanamce. Če katere, potem bodo te volitve zelo odločilne, saj bi še eno neučinkovito upravljanje ob prvi naslednji gospodarski krizi povzročilo kataklizmo.