Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Od Tarče zadeti niti pomislijo ne, da bi odstopili - celo ponovno bodo kandidirali na volitvah

Deli na:
Od Tarče zadeti niti pomislijo ne, da bi odstopili - celo ponovno bodo kandidirali na volitvah

Igor Gošte, novinar, pisatelj - Foto: arhiv Reporterja

Včasih, ko že malce dvomim o naravi Slovencev, se spomnim na vse športne dosežke, s katerimi nam naši izvrstni športniki postrežejo sleherni dan. Pogosto so mi za svetel zgled naši kulturniki. Kaj vse znajo napisati, kaj vse naslikati, pa odigrati na odrih, v filmih, kje drugje zapeti, da ne naštevam naprej. Ali pa ko kdo preseneti s svojo srčno dobroto, s pripravljenostjo prisluhniti ali pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč. Takrat se zavem, da je narava ali značaj Slovencev in tistih, ki bivajo na naših tleh v marsičem drugačna kot ta, ki nam jo vsak dan ponujajo tisti, a katere je politika kruh.

Ampak če smo uspešni v športu, navdušujemo v kulturi, tudi znanost nam je domača, da ne govorim o mnogih naših vrhunskih podjetjih, zakaj smo potemtakem taki poraženci v politiki. In to ravno na področju, kjer se odloča o mnogih stvareh, ki se še kako dotikajo naših življenj: pa če govorimo o tem, kakšne bodo naše pokojnine, kako bo poskrbljeno za mlade, kakšni davki bodo, kdo vse bodo zasedali visoka mesta v naših državnih firmah, kaj bomo prodali ali kdo bo vodil občine. Ne vem in ne razumem, zakaj tako zmagovalni narod, kar Slovenci dokazljivo smo na mnogih področjih, ne zna in ne zmore vendarle enkrat izbrati take politike, ki mu bodo v čast in ponos. Mar zato, ker je izbira, ki se nam ponuja na volitvah, iz leta v leto bolj skromna? Če bi npr. naši športni selektorji zbirali svoje reprezentance iz podobnega bazena, bi naši športniki sploh bili na Olimpu?

Vprašanje je, ali se lahko politična izbira v primernem času izboljša, oplemeniti. Zdi se, da je odgovor vse prej kot pritrdilen. Vsaj sodeč po tistem, kar se nam nekaj tednov pred volitvami ponuja. Ko se nam ponujajo tviteraško robati politiki, mnogi brez spoštljivosti in celo brez vsakršne moralne razsodnosti. Ko že govorimo o moralni razsodnosti, se lahko le vprašamo, kje je pri tistih, ki jim je pred dvema letoma Tarča nastavila ogledalo, pa pred kratkim marsikaj iz omenjene oddaje potrdila tudi KPK. Ni je. Kajti od Tarče zadeti niti pomislijo ne, da bi odstopili s svojih političnih položajev. Kje pa, celo ponovno bodo med kandidati na parlamentarnih volitvah. Da bodo lahko še v drugo reševali življenja? Hvala za takšno reševanje.


Kakorkoli že, izbira je taka, kot je. Ne kaže na kakšno veliko upanje. In tako bo vse dotlej, dokler nadzor ne bo res nadzor. Le ko se bo v politiki zgodilo podobno, kot se dogaja v športu, kjer so prevaranti (beri ujeti na dopinški kontroli) izključeni s tekmovanj za dalj časa in ostanejo celo brez medalj, bo drugače.

Sam pa bom v tem času zadovoljen že s tem, če se izrazim po športno, če v tekmi z vsem, kar je v naši družbi padlo s tečajev, »ta novi« dobijo vsaj kakšno zmago. Morebiti pa bodo osamljene zmage dale elan novim igralcem oziroma političnim akterjem in bo na naslednjih volitvah že večja izbira. Predvsem takim z moralno razsodnostjo, ki ne bodo le kimavci oziroma poslušni izvrševalci norih idej političnih voditeljev, ki koristijo le njim in peščici tistih, ki se slinijo okrog njih.

Upam, da takrat tudi ne bomo imeli več politikov, ki prisegajo na slovenskega zeta, ki je pred dnevi Putinovo početje razglasil za genialno. Ja, vojna je res genialna – za norce.