Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janša se sto na uro pripravlja na predčasne volitve. Koronakrizo je naprej zlorabil za podkupovanje volivcev na račun zadolževanja države, zdaj še brutalno prevzema RTV Slovenija!

Deli na:
Janša se sto na uro pripravlja na predčasne volitve. Koronakrizo je naprej zlorabil za podkupovanje volivcev na račun zadolževanja države, zdaj še brutalno prevzema RTV Slovenija!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Janša pri prevzemanju RTV Slovenija ne izbira sredstev, saj so njegovi koaliciji šteti dnevi in zelo dobro ve, da brez političnega nadzora nad tem ključnim medijem nima šans za vnovično vodenje vlade. Zato je njegova koalicija v programski svet RTV Slovenija nedavno imenovala cel kup Janševih fanatičnih podpornikov, med njimi tudi razvpitega cerkvenega janšista Ivana Janeza Štuheca, sicer avtorja knjige Slovenija brez Patrie in Zvonov (2017).

V tej propagandistični knjigi Štuhec do zadnje kaplje krvi brani dolžniški balon in malverzacije mariborske nadškofije, zaradi katerih sta oba Zvonova bankrotirala in pristala na prvem mestu dolžnikov na slabi banki z kar 320 milijonov evrov neplačanih bruto bančnih dolgov. Ker sanja o Sloveniji brez afer Patria in Zvonova, bi bila za Štuheca najbrž uravnotežena takšna RTV Slovenija, kjer ne bi bili na tarči ne Janša ne Cerkev ali njuni zavezniki, temveč bi bile njihove afere varno zamaskirane.

Pozor! Spremno besedo k Štuhčevi knjigi je napisal nihče drug kot sam Janša, s čimer se je postavil v bran mariborske nadškofije, ki je glavni krivec za ogromne dolgove cerkvenih Zvonov, ki jih bomo morali preko bančne luknje še desetletja plačevali slovenski davkoplačevalci. Da Janša od prevzema vlade nadaljuje v duhu močno zadolženih in propadlih cerkvenih Zvonov, je pokazal že od  prvega dne koronakrize, ko je napovedal, da bo vlada zagotovila toliko denarja, kolikor bo potrebno. To pomeni, zadolževanje države brez meja!

V nebo vpijoč primer Janševe politične zlorabe krize za podkupovanje volivcev na račun zadolževanja države je izplačilo solidarnostnega dodatka za skoraj pol milijona volivcev. Janša je solidarnostni dodatek razdelil tudi upokojenim volivcem, ki so med vsemi družbenimi skupinami v resnici najmanj ogroženi zaradi koronakrize, saj imajo v nasprotju z drugim prebivalstvom zagotovljeno mesečno pokojnino in se jim dohodki med krizo sploh niso zmanjšali.

 Da Janša od prevzema vlade nadaljuje v duhu močno zadolženih in propadlih cerkvenih Zvonov, je pokazal že od  prvega dne koronakrize, ko je napovedal, da bo vlada zagotovila toliko denarja, kolikor bo potrebno. To pomeni, zadolževanje države brez meja!

Janša pri razmetavanju davkoplačevalskega denarja za solidarnostni dodatek študentom in velikim družinam ni upošteval niti premoženjskega statusa gospodinjstev. Tako so prejemniki teh volilnih proračunskih bombončkov tudi člani najbogatejših gospodinjstev. Saj ni res, pa je: po Janševem narobe svetu se med »ranljive skupine« uvrščajo tudi pripadniki najbogatejšega sloja v državi?! Jaševo podkupovanje volivcev na račun zadolževanja države res nima meja!

Ker Janši podkupovanje volivcev z davkoplačevalskim denarjem ne bo zadostovalo za volilno zmago, je od prvega dne prevzema oblasti tudi v totalni vojni z mediji. Janša namreč zelo dobro ve, da od podkupovanju volivcev s proračunskim denarjem potrebuje tudi politični nadzor na ključnimi mediji, zlasti RTV Slovenija, ki ima največji domet in je daleč najpomembnejša za pranje možganov volivcev. Janša se že celo tranzicijo lažno predstavlja za svetilnik svobode govora, v resnici on in njegova SDS nimata nič skupnega s svobodo govora.

To je znova pokazal s svojim nedavnim Facebook zapisom o medijih Basen o nas, žabah, skuhanih v mlačni vodi, ter grožnjah s smrtjo, kjer je dejansko razkril, da je še vedno svetlobna leta stran od temeljnega poslanstva medijev, ki morajo biti v demokratičnih družbah kritični do vseh nosilcev politične, ekonomske in druge moči ne glede na njihov ideološki predznak. Torej tako do Milana Kučana in njegove levice kot tudi do Janše in njegove desnice. Zlasti pa morajo biti mediji kritični do tistega, ki je v danem trenutku na oblasti, torej trenutno do samega Janše.

Janša v svojem zapisu problematizira medije, ker so »pretežno orodje propagande namesto ogledalo resnice«. A res? A daj no Janša, raje prvo poglej svoje strankarske medije na čelu z Demokracijo in spletnim portalom Nova24TV, ki so utelešenje medijske propagande par excellence za Janšo, njegovo SDS ali vlado. Najbolj aktualen primer Janševega razumevanja propagandne vloge medijev je njegov minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: ko je bil ta v Cerarjevi in Šarčevi vladi, so po njem nabijali Janševi režimski mediji z vsemi topovi, danes pa ga taisti mediji na vse kriplje branijo in zanj delajo propagando, čeprav gre za istega aferaškega Počivalška, ki je nenehno vpleten v to ali ono afero. Pred vstopom v Janševo vlado je bil zanje Počivalšek »bademajster«, zdaj pa je kar naenkrat vizionar!

Zgled, kakšen mora biti medij po meri Janševe propagandne doktrine, je tudi Siol, ki se je zgolj v nekaj tednih pod taktirko Janševega medijskega propagandista Petra Jančiča vedno bolj spreminja v kopijo Nove24TV. Torej v čisto propagandno mašinerijo za Janšo. Jančič je pred prihodom na Siol na svoji spletni strani leta in leta napadal leve medije, da ne nadzorujejo Šarca in Cerarja na oblasti, zdaj pa Jančič počne povsem isto, ko ne nadzoruje Janševe vlade, ampak jo hvali! To je za Janšo propagandno novinarstvo, za katerega ni pomembna resnica.

Za Janšo je medijski svet razdeljen zgolj na Kučanove ali Janševe medijske propagandiste, drugo ne obstaja. To je resnično poslanstvo medijev po Janši, kjer so mediji zgolj orodje politične propagande namesto ogledalo resnice.

V tej luči Janševe vojne z mediji smo prejšnji teden dočakali tudi Peticijo za ukinitev prisilnega RTV prispevka (Odpoved.si), ki so jo na veliko propagirali v Janševih režimskim medijih. Peticija je zavajajoča, saj v resnici ninamenjena odpravi prisilnega RTV prispevka, temveč le temu, da bi morala gospodinjstva razen za medijsko propagando za Kučana, Mesca in levico, ki jo že dolga leta izvaja RTV Slovenija, prisilno plačevati tudi medijsko propagando za Janšo in njemu naklonjene medije.

Za predlagatelje peticije namreč niso ideal mediji, ki so kritični do vseh, tako do Kučana in levice kot do Janše in desnice, temveč hoče ohraniti prisilni prispevek in doseči, da se ljudje sami odločajo, kateremu mediju bodo namenili prisilni prispevek. Takšno idejo je nakazal že Janšev podpornik Aleš Primc v začetku marca na družbenem omrežju, ko je predstavil »shemo«, da bi prisilni prispevek namesto RTV Sloveniji namenili Janševim medijem kot so Nova24TV, Družina ali Radio Ognjišče, podobne ideje pa je tudi pozneje širil po tviterju.

Prejšnji teden je končno postalo jasno, zakaj Janša noče ukiniti prisilnega RTV-prispevka, proti kateremu je skupaj s svojo SDS nenehno nabijal v opoziciji. Za Janšo je medijski svet razdeljen zgolj na Kučanove ali Janševe medijske propagandiste, drugo ne obstaja. To je resnično poslanstvo medijev po Janši, kjer so mediji zgolj orodje politične propagande namesto ogledalo resnice.