sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janša je kot Tito. Zadolžil nas bo do grla, zatira medije in zahteva, da ga vsi častimo!

Deli na:
Janša je kot Tito. Zadolžil nas bo do grla, zatira medije in zahteva, da ga vsi častimo!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Janša je v samo dveh mesecih vladanja državo obremenil za neverjetnih šest milijard evrov in se obnaša kot oblastniki v propadli Jugoslaviji, ki so državo pokopali pod dolgovi, račune za to pa moramo še danes plačevati slovenski davkoplačevalci.

Slovenija se pod Janšo vrača nazaj v čas pred osamosvojitvijo, saj kot po tekočem traku izgubljamo, kar smo dosegli v samostojni državi. Res smo nizko padli: 30 let po padcu komunizma in 40 let od Titove smrti se duh partije in titoizma vrača skozi Janšo in njegove pristaše, ki hkrati vseskozi kričijo – dol z komunizmom!

V propadlem komunizmu so partijski trdorokci v kali zatrli vsako medijsko kritiko, danes pa Janša preko tviterja in svojih režimskih medijev pobesnelo bevska zaradi medijev, ki njemu in njegovi vladi gledajo pod prste. V komunizmu je partija nadzorovala samo sebe, zdaj pa Janševa koalicija ustanavlja preiskovalno komisijo, kjer namerava nadzorovati lastne sporne posle pri nabavi mask in ventilatorjev.

Tito je bil dosmrtni predsednik Jugoslavije, medtem ko Janša že leta in leta dela čistko na desnici in namerava postati dosmrtni vodja desnice. Po vsem tem Janša in njegovi podporniki od nas zahtevajo, da moramo Janšo vsi slepo častiti, kot smo bili nekoč prisiljeni Tita.

Da se Janša kot nekdanji član Zveze komunistov vse bolj vrača k svojim komunističnim koreninam, je pokazal v govoru za letošnji praznik dela 1. maj, ko je dejal, da nas je »virus resnično vrnil h koreninam« in napovedal preučitev univerzalnega temeljnega dohodka (UTD).

Pozor! Še leta 2017 je Janšev režimski medij Nova24TV trdil, da je UTD, nad katerim se danes navdušuje Janša,  »ena glavnih idej levičarskih socialistov«, kjer gre za »politiko rajnke Jugoslavije, kjer je bilo “preskrbljeno za vse državljane”, četudi niso delali, dolgove takšne zgrešene politike pa zdaj samostojne republike plačujejo še danes« (Levičarji bi nam uvedli univerzalni temeljni dohodek, toda kdo ga bo plačal? V Sloveniji bi nekateri do smrti živeli na račun davkoplačevalcev, Nova24TV, 14. 1. 2017).

Saj ni res, pa je: Janša v duhu levičarskih socialistov oživlja idejo UTD, čeprav so lani na Finskem po dveh letih eksperimenta na 2000 brezposelnih zavrnili UTD z utemeljitvijo, da ne spodbuja zaposlovanja in je dejansko škodljiv za delovno aktivnost.

Ko se je pred leti za uvedbo UTD zavzela Meščeva Levica, so Janševi režimski mediji bevskali kot pobesneli psi, zdaj, ko UTD zagovarja Janša, te takoj napadejo, če opozoriš, da pri Janši komunajzerstvo prepoznaš dobesedno na vsakem koraku. No, po vsem tem ne preseneča, da se je na družbenih omrežjih in v forumih za Janšev medij Nova24TV prijela oznaka »NoraTV«! 

Ko se je pred leti za uvedbo UTD zavzela Meščeva Levica, so Janševi režimski mediji bevskali kot pobesneli psi, zdaj, ko UTD zagovarja Janša, te takoj napadejo, če opozoriš, da pri Janši komunajzerstvo prepoznaš dobesedno na vsakem koraku. No, po vsem tem ne preseneča, da se je na družbenih omrežjih in v forumih za Janšev medij Nova24TV prijela oznaka »NoraTV«! 

Da sta Janševa SDS in Meščeva Levica, ki se ima za dediča »tekovina« propadle komunistične Jugoslavije, v resnici dve strani istega kovanca, potrjuje vsakodnevna realnost. Janša je tik pred 1. majem podprl napoved Levice, da bo v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi bile trgovine kot v socializmu zaprte tudi ob nedeljah. V Janševi SDS vseskozi vreščijo proti socializmu, a so sami podobni socialisti, saj je delo trgovin ob nedeljah in praznikih ena od pridobitev slovenskega kapitalizma. 

Sledi socializma pri Janši najdemo na vsakem koraku. Tako njegova SDS lani ni glasovala proti dvigu minimalne plače, ki jo je predlagala Meščeva Levica. Še več, v SDS so po vzoru Meščevega dviga minimalne plače sami predlagali dvig minimalne (invalidske) pokojnine. Ni čudno, da je Meščeva Levica takoj podprla predlog Janševe SDS.

V SDS so z Meščevo Levico strnili vrste tudi glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj je Janševa stranka že septembra 2016 predlagala, »da postane sedanje prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje obvezno«. Pa naj še kdo reče, da tudi v Janševi stranki nimajo kopico idej iz arzenala socializma, proti kateremu se baje tako borijo!?

Janševe titoistične značilnosti v podobi kulta osebnosti se najbolj odražajo v njegovih režimskih medijih, ki nimajo več nobene zveze z osnovnim medijskim poslanstvom, saj je vse posvečeno zgolj ortodoksni propagandi za Janšo in njegovo vlado ali pa grobemu obračunavanju z vsako najmanjšo medijsko kritiko Janše.

Če je bil v opoziciji glavna tarča Janševih napadov Reporter, ki ga je hotel Janša na vsak način uničiti, se je zdaj Janša s svojo medijsko-tviteraško falango preusmeril na pomembnejši cilj: na RTV Slovenija, ki jo hoče na vsak način prevzeti in si jo podrediti. Janševi režimski mediji in njegovi sateliti namreč nimajo nobenega omembe vrednega dometa, medtem ko ima RTV Slovenija velik vpliv in mu jemlje volivce, ki jih Janša podkupuje s solidarnostnimi dodatki na račun zadolževanja države in v breme davkoplačevalcev. 

Janša in njegova SDS sta v opoziciji vseskozi zahtevala ukinitev prisilnega RTV prispevka, zdaj, ko je Janša na oblasti, pa o ukinitvi prisilnega prispevka nenadoma noče ničesar več slišati. Janšo v resnici moti zgolj to, da RTV Slovenija ni njegov propagandni stroj, ne pa dejstvo, da že leta in leta izvaja naravnost ogabno propagando predvsem za Meščevo Levico in Kučanov lobi.

Sicer bi Janševa vlada že ukinila RTV-prispevek v višini 153 evrov letno in ga uvrstila med protikrizne koronaukrepe ter razbremenila gospodinjstva nepotrebnega stroška. Vendar Janša očitno ne namerava ukiniti prisilnega RTV prispevka, ker vedno sedi na dveh stolih in si hoče zgolj podrediti medije na čelu z RTV Slovenija. 

Da gre pri spopadu za RTV Slovenija zares, smo lahko videli v zadnjih tednih, ko so se običajnim žolčnim napadom v Janševih režimskih medijih na vsako najmanjšo kritiko Janševe vlade pridružila še številna pisma podpore izpod peresa Janševih medijskih in drugih propagandistov – od Jožeta Biščaka, Vinka Vasleta, Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), Zbora za republiko do propagande »avtonomnega intelektualca« Žige Turka in predstavnika desne »civilne družbe« Jožeta Mlakarja. Da ne omenjamo kopice samooklicanih liberalcev, ki Janši dobesedno jedo iz rok.

Za slovensko desnico sta sicer značilna šokanten čredni nagon ter osupljiva nekritičnost do Janše in njegove vlade. Kot v propadlih jugočasih v en glas skandirajo »mi smo Janševi, Janša je naš«.

Še malo, pa bodo Janševi navijači predlagali, da nekdanjo Titovo ulico v Ljubljani iz današnjih Slovenske in Dunajske preimenujemo v Janševo, 25. maja pa znova vpeljemo praznovanje dneva mladosti, tokrat v čast Janši.