Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kako so Janša in njegovi zlati fantje naredili cirkus iz osamosvojitve

Deli na:
Kako so Janša in njegovi zlati fantje naredili cirkus iz osamosvojitve

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Predsednik Borut Pahor je tik pred odhodom s svoje funkcije uresničil željo Janeza Janše, Igorja Bavčarja, Dimitrija Rupla, Lojzeta Peterleta, Jelka Kacina in Janeza Bučarja, sina pokojnega Franceta Bučarja, da jim vrne odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so ga leta 1993 protestno vrnili takratnemu predsedniku Milanu Kučanu v znameniti vrečki Bate.

Odlikovanja so bila medtem na ogled v Muzeju novejše zgodovine, kjer je ostala le še vrečka. Zlati znak svobode so prejeli za zasluge pri slovenski osamosvojitvi, vrnili pa so ga, ker je predsednik Kučan z njim odlikoval tudi nekatere ljudi, ki niso bili zaslužni za osamosvojitev, ampak so celo po njihovem mnenju delovali proti njej.

Seveda jim zaslug za osamosvojitev nihče ne oporeka, je pa nekoliko nenavadno, da so najvišja državna odlikovanja najprej vrnili, potem pa želeli nazaj. Tako so nekako iz najpomembnejšega dogodka v državi, kar je osamosvojitev Slovenije nedvomno bila, naredili cirkus.

Zlati fantje osamosvojitve so ujeli zadnji trenutek za skupinsko fotografijo z odhajajočim predsednikom Pahorjem. Pod novo predsednico bi lahko odlikovanja prevzeli le pri vratarju.

Seveda se lahko vprašamo, zakaj so se po 29 letih odločili za sprejem vrnjenih odlikovanj. Časti ni nikoli premalo. Večina med njimi ni več aktivnih v politiki, France Bučar je celo že med pokojnimi, vztraja edino Janša kot predsednik SDS. V zadnji vladi je aktiviral Kacina kot državnega sekretarja, Rupla pa kot direktorja Javne agencije za knjigo. Z njima, zlasti s prvim, je bil dolga leta na bojni nogi.

Podobno kot tudi s Peterletom, ki ga pogosto ponižuje, čeprav trenutno vodi združenje VSO, ki velja za nekakšno Janševo zvezo borcev. Bavčarja so pred pol leta predčasno izpustili iz zapora, kjer je odslužil petletno kazen zaradi gospodarskega kriminala. Tudi Janša je bil v zaporu zaradi korupcije v zadevi Patria, a je ustavno sodišče razveljavilo sodbo. Njegova zadnja vlada pa je spominjala na avtokratske režime iz višegrajske skupine.

Foto: Bobo - Od leve: Igor Bavčar, Janez Janša in Dimitrij Rupel.

Naši »zlati fantje osamosvojitve« so seveda razjezili prvega predsednika Milana Kučana, ki ga zanima, ali so se ob prošnji za vrnitev vrnjenih odlikovanj spremenili njihovi argumenti, ki so jih navedli ob njihovem vračilu. Nova predsednica Nataša Pirc Musar, ki bo funkcijo prevzela 23. decembra, pa meni, da vrnitev odlikovanja ni bila primerna, ker so s tem omalovaževali odnos do države, vendar pa bi jim sama vrnitev omogočila brez kakršnekoli svečanosti. Z drugimi besedami, poslala bi jim ga po pošti, verjetno pa ne z vrečko Bata, v kateri so jih sami vrnili. Ali pa bi ga lahko prevzeli pri vratarju. Zato so ujeli zadnji trenutek za skupinsko fotografijo z odhajajočim predsednikom Pahorjem.