severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Kolumnisti

Janši so za drugi val krivi vsi drugi, samo on ne: mediji, opozicija in na koncu kar vsi ljudje

Deli na:
Janši so za drugi val krivi vsi drugi, samo on ne: mediji, opozicija in na koncu kar vsi ljudje

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Osrednji mediji pogrnili na vsej črti pri zajezitvi koronavirusa: niso ozaveščali o pomenu zdravstvenih ukrepov, tistim, ki so nanje opozarjali, pa so metali polena pod noge! je naslov zapisa na portalu strankarske televizije SDS, ki ga je na tviterju delil premier Janez Janša.

Da se je Slovenija znašla v drugem valu epidemije covida-19, v katerem se soočamo z veliko večjim številom dnevnih okužb, kot smo jih imeli v celotnem prvem valu, bolnišnice so natrpane z obolelimi, zdravstveno osebje pa dobesedno izgoreva, smo po besedah predsednika vlade krivi kar novinarji. Ne pomnim dneva, da mediji ne bi poročali o tiskovnih konferencah vlade, na katerih so zdravniki opozarjali pred drugim valom epidemije. Za prvi val je Janša obtoževal prejšnjega premierja Marjana Šarca, za drugi val pa ni kriva njegova vlada, ampak vsi drugi, tako mediji kot opozicija in na koncu kar vsi ljudje.

Dejstvo pa je, da je za stanje v državi najbolj odgovorna vlada in njen predsednik, ki je 1. junija pompozno naznanil zmago nad epidemijo s preletom vojaških letal. Zdravniška stroka je vse poletje opozarjala, da se nam bliža drugi val. Zaradi naraščajočih okužb na Hrvaškem je vlada zadnji teden avgusta »zaprla« mejo s to državo. In čeprav so bili tam glavni vzrok za porast okužb nočni lokali in poročna slavja, so pri nas gostinski lokali nemoteno delovali do polnoči, kjer so se lahko ljudje zabavali. Kot sardine v konzervi so se drenjali po slovenskih plažah in toplicah.

Če bi vlada že ob zaprtju hrvaške meje prepovedala zabave, najbrž danes ne bi bili zaprti v občinske meje in omejeni s policijsko uro ter med najbolj okuženimi državami v EU.

Sredi septembra je vodja strokovne skupine Bojana Beović opozarjala, da je epidemija v širšem razmahu in da je naraščajoče število hospitaliziranih skrb zbujajoče. Vlada pa je ukrepala šele, ko je bilo že prepozno. Če bi že ob zaprtju hrvaške meje prepovedala zabave, najbrž danes ne bi bili zaprti v občinske meje in omejeni s policijsko uro oziroma vsaj ne bi bili med najbolj okuženimi državami v EU.

Veliko je k nespoštovanju ukrepov pripomoglo tudi nasprotovanje predsedniku vlade, ki s svojimi izjavami razburja ljudi in epidemijo zlorablja za politične obračune. Tako je med »rušitelji priporočil vlade in NIJZ« navedel celo opozicijske politike, ki so se pridružili protestnikom junija, ko v Sloveniji skorajda ni bilo okuženih. Sam zagotovo ni bil ravno zgled državljanom, ko se je rokoval s tujimi politiki. Ali ko je zaščitil ministre, ki se ne držijo priporočil NIJZ. Zato bi bilo bolje, če najprej pomete pred lastnim pragom!