Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lene kot fukse?! Poglejte, kako se je na medicinske sestre spravil anesteziolog z Onkološkega inštituta

Deli na:
Lene kot fukse?! Poglejte, kako se je na medicinske sestre spravil anesteziolog z Onkološkega inštituta

Zdravnika Andreja Krušiča je razjezil eden od sogovornikov z zapisom, da bi vlada zdravnikom plače zvišala, z medicinskimi sestrami pa se še pogovarjati nočejo - Foto: Shutterstock

Minulo soboto je portal zurnal24 objavil članek o vplivu nižjih davkov na najemnine. Objavili so ga tudi na facebooku, pod člankom pa je debata med komentatorji zavila tudi v zdravstvo. Mnoge je presenetil anesteziolog z Onkološkega inštituta v Ljubljani, ki je med drugim zapisal, da je večina medicinskih sester lena kot fuks in da je sester povsod preveč.

Zdravnika Andreja Krušiča je razjezil eden od sogovornikov z zapisom, da bi vlada zdravnikom plače zvišala, z medicinskimi sestrami pa se še pogovarjati nočejo. Navedba je sicer neresnična. Krušič je tako opozoril, da so medicinskim sestram plače dvignili, zdravnikom pa ne in da so sestre marsikje pri plačah presegle zdravnike. Dodal je, da imamo ogromen odliv zdravnikov v zasebni sektor, medicinskih sester pa da je »povsod preveč«. V nadaljevanju je celo zapisal, da jih je večina lenih kot fuks. Sogovorniku pa je navrgel, naj  pogleda, koliko medicinskih sester ima Slovenija na tisoč prebivalcev in kolikšno je povprečje EU.

Foto: Primož Lavre - Anesteziologa Andreja Krušiča smo vprašali, ali so zanj lene kot fukse tudi medicinske sestre z Onkološkega inštituta, kjer je zaposlen (one so nas opozorile na njegov zapis).

Po podatkih Eurostata se je leta 2017 Slovenija, če se upošteva vse višje medicinske sestre, diplomirane, magistre zdravstvene nege, zdravstvene tehnike (srednje medicinske sestre) in (diplomirane) babice zaposlene v zdravstvu med 17-imi državami v raziskavi znotraj EU uvrstila na četrto mesto. Toda, kot so opozorili na Statističnem uradu, je hkrati med zadnjimi, če se upošteva zgolj delež višjih medicinskih sester, diplomiranih in magister zdravstvene nege. V tem primeru so med 17-imi državami v raziskavi za nami zaostale zgolj Grčija, Hrvaška in Romunija.

Predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović pravi, da je kultura komuniciranja po družbenih omrežjih obupna, žal tudi pri zdravnikih.

Anesteziologa Krušiča smo vprašali, ali so zanj lene kot fukse tudi medicinske sestre z Onkološkega inštituta, kjer je zaposlen (one so nas opozorile na njegov zapis). Zdravnik pravi, da število zaposlitev medicinskih sester narašča za dva odstotka na leto, Slovenija pa da sodi v sam vrh po številu sester na tisoč prebivalcev.

Za odzive na zapis o lenih medicinskih sestrah smo prosili tudi področna sindikata medicinskih sester in Zdravniško zbornico Slovenije. Predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović pravi, da je kultura komuniciranja po družbenih omrežjih obupna, žal tudi pri zdravnikih. Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič pa je pojasnila, da je omenjeni zapis na facebooku prebrala in nima komentarja.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar opozarja, da gre za žaljivo komunikacijo, ponižujočo za zaposlene v zdravstveni negi. Medicinskih sester je več, ker je več tudi programov v zdravstvu, kar ne pomeni, da so manj obremenjene. Pri nas medicinske sestre tudi opravljajo recimo določene posege v telo (intervenozna terapija), ki jih v nekaterih drugih državah ne. Mencingarjeva meni, da nam še vedno manjka 25 do 30 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi.

Prejeli smo še daljši odziv od Zdravniške zbornice Slovenije. Kot pravijo, so na zbornici pripravili smernice za ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov na družbenih omrežjih, v katerih svojim članom (in tudi drugim uporabnikom omrežij) svetujejo, da se držijo načela vljudnosti, obzirnosti in spoštljivosti tudi na družbenih omrežjih. »Seveda ima vsak zdravnik (kot tudi vsak drug človek) v okviru svobode govora pravico prosto izražati svoja stališča – vendar na način, ki ni žaljiv do drugih in ne posega v njihove pravice.«